Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, май 18, 2010

Върховният касационен съд (ВКС) е възстановил Недим Генджев за председател на Висшия мюсюлмански съвет !

Недим Генджев беше възстановен от съда като главен мюфтия !

Върховният касационен съд (ВКС) е възстановил Недим Генджев за председател на Висшия мюсюлмански съвет, съобщи БТА във вторник. Генджев обаче ще влезе в Главното мюфтийство едва след ревизия, тъй като очаква там да са извършени много нарушения.

Той заяви, че ще работи за единството на мюсюлманската общност и няма да допусне разцепление, за което ще му помогне фактът, че имамите са същите от дълги години и те са работили с него, когато е бил главен мюфтия. Имамите не са получавали заплати от години, съобщи Недим Генджев и обеща един месец след влизането си в сградата на Главното мюфтийство да плати възнагражденията и да създаде спокойна обстановка за работа на духовенството.

През октомври 2009 година Мустафа Алиш Хаджи беше преизбран за главен мюфтия на извънредна конференция. Това стана след като предишната конференция, на която той събра най-много гласове през април 2008 година беше обявена за нелегитимна от Софийския апелативен съд заради подправени документи.

медиапул / Минаре България

Изявление до медиите !

Понеделник, 17 Май 2010г. 09:55ч.

Уважаеми колеги от медиите,

Наблюдаваме с тревожност развитията от последните няколко дни, свързани с Главно мюфтийство в Република България.

На конференцията, проведена през м. Април 2008 г. беше определен Главният мюфтия на мюсюлманите в България и ръководството на Главно мюфтийство започна своята работа. За съжаление обаче, както може това да се види и в миналото, старото ръководство отново поде атака и заяви, че ръководството на Главно мюфтийство е незаконно.

След делата в Софийския градски съд и съдът по обжалването, въпроса беше отнесен до Върховния Касационен Съд като беше поискано да бъде взето решение. На 12 Май 2010 г. Върховния Касационен Съд уважи жалбата на бившия Главен мюфтия Недим Генджев; определи, че изборът на Главен мюфтия е незаконен и заличи от регистъра настоящето ръководство.

Решението взето от Върховния Касационен Съд преди всичко е едно политическо решение, отколкото правно. Главно мюфтийство беше провело своят конгрес по демократичен начин и Главния мюфтия Д-р Мустафа Хаджи беше започнал своята работа. За съжаление обаче българските съдилища не приеха направения избор за законен и смятайки конгреса за невалиден демонстрираха, че не вземат предвид избора на мюсюлманите в България. Следва да се отбележи и това, че ако един съдия в София ще е този, който ще решава за изборите за Главно мюфтийство, то проведеният конгрес няма никакъв смисъл.

С решението на Върховния Касационен Съд не беше уважена свободната воля на българските мюсюлмани и стана ясно, че става въпрос за определени политически въжделения. Решението, което със сигурност ще породи определени последици, които да подкопаят единството и целостта на мюсюлманите в страната, всъщност улеснява идването на власт на старото ръководство. Възвръщането на поста Главен мюфтия на едно лице, което през комунистическия период, когато се провеждаха политики на асимилация, натиск и тирания към турците и мюсюлманите, даваше изявления от рода на „Положението на българските мюсюлмани е много добро”, ще стане причина за дълбоко разочарование както и за някои проблеми. Необходимо е ясно да бъде заявено, че единството и целостта на българските мюсюлмани е в полза не само за мюсюлманското население, но в същото време и самата Българска държава.

Българските мюсюлмани, които подхождат с благоразумие и спокойствие към развитията и, което е от голяма полза, провеждат своята борба в рамките на „демократичното право”. Ние, като Културно и взаимоспомагателно сдружение на емигрантите от Балканите (BAL-GÖÇ), открито декларираме, че няма да останем зрители на някои игрички, които чрез институцията Главно мюфтийство вредят на българските мюсюлмани.

На вниманието на обществото и нашите събратя.

Генерален секретариат на BAL-GÖÇ

Адрес : бул. „Анкара”, срещу DSİ, блок „Окумуш” 292/2, Йълдъръм/Бурса
Телефон : +90 224 3603685
Факс : +90 224 3617448
Интернет: www.balgoc.org.tr
E-поща : balgoc@balgoc.org.tr


Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи