Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, май 17, 2010

Фатима Елатик - холандка от марокански произход,кметица на многоетническия район Зеебург !

Мюсюлманки извоюват свободата си в либерална Холандия !

За разлика от тях мъжете, изповядващи исляма, трудно се приобщават към обществото, констатира кметица на амстердамския район, чиито родители са имигранти от Северна Африка !

Роджър Харди,Би Би Си

През януари в Амстердам започна процес срещу Геерт Вилдерс за насаждане на омраза и дискриминация срещу мюсюлманите в Холандия. Негови симпатизанти протестираха пред съда по време на заседанията.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Истински шок е да срещнеш Фатима Елатик в днешно време, когато покривалата за мюсюлманките са злободневен проблем за Европа. Тази 36-годишна жена комбинира забрадка на главата си с яркочервено червило на устните. И като капак на всичко е кметица на многоетническия район Зеебург в холандската столица Амстердам. (Зеебург има 52 701 жители по данни от 2009 г. и е разположен върху площ от 19.31 квадратни километра - бел. ред.) Това е истинско постижение за тази холандка от марокански произход, чиято майка е пристигнала преди 40 години в Холандия, без да може да чете и пише. "Майка ми за пръв път хвана писалка, за да напише името си, когато бе чак на 60 години. Сега тя седи до мен, когато разгръщам вестник, четейки думите с мен", споделя Фатима.

След кратка разходка из кметството на Зеебург установих, че холандските власти помагат на жените имигрантки да се адаптират към съвременното светско общество. Марион Хузинга води курсове, от които имигрантките получават основни умения. В една от стаите тя провеждаше урок по холандски език с около 20-ина мюсюлманки, повечето от марокански произход. Най-младата бе около двайсетгодишна и бе дошла на урока с детска количка, в която лежеше новороденото й бебе. Най-възрастната бе 74-годишната Рахма, която Хузинга счита за една от звездите сред учениците си. Впрочем, Хузинга трябваше да спечели доверието не само на жените, но и на техните съпрузи. Първоначално някои я възприели неохотно, но впоследствие нещата напълно са се наместили, казва тя.

Хузинга обаче не просто води езикови курсове

Тя води жените на плаж, в зоологическата градина и из амстердамските музеи. За много от тях да излязат от къщи сами е наистина постижение.

Жените изглеждат спокойни, докато си наливат и отпиват от мароканския чай. Но техният живот често е доста труден. Една от тях - Зара, е разведена и сама се грижи за 4-те си момчета. Майките се страхуват, че улицата ще повлече децата им към престъпления, дрога и екстремизъм.

Младите мюсюлмани в Холандия станаха обществен проблем през 2004 г., когато 26-годишният марокански холандец Мохамед Буйери наръга с нож и уби филмовия режисьор Тео Ван Гог. Бях в Амстердам след престъплението, тогава вълна от негативизъм се стовари върху мюсюлманите. За мароканските холандци това бяха лоши дни. Традиционно либералното холандско общество бе поляризирано и настръхнало. Младите мюсюлмани ми споделиха, че не са били пускани в дискотеките. Проблемът не е изчезнал и наскоро бе отново повдигнат във видеоклипа "Само за членове", създаден от мароканско-холандския хип-хоп музикант Казабланка Кънект (истинското му име е Халид Куазиз и живее в северния град Алкмаар - бел.ред.). Според него младите марокански холандци се чувстват безполезни и се нуждаят да бъдат окуражени, за да почувстват, че наистина са част от холандското общество (мароканците са 2% от 16-милионна Холандия, турците 2.2%, индонезийците 2.4% - бел. ред.).

Това обаче не е лесно, защото

антиимигрантската Партия на свободата,

ръководена от Геерт Вилдерс, който е непримирим критик на исляма, печели все повече последователи. Той иска властите да спрат приемането на имигранти от мюсюлманските страни. (Християнската религия в Холандия се изповядва от 49% от населението, а мюсюлманската от 5.8%, докато цели 42% са без религиозна принадлежност - бел.ред.).

В Холандия ислямът има много лица. Посетих напредничава джамия, която е управлявана от 24-годишна жена. Опитах се, но без успех, да се срещна с имам, който е свързан с консервативното течение на исляма, известно като салафизъм. Имамът, който бе обвиняван в холандската преса, че пропагандира нетолерантност, отначало се съгласи да ме приеме, но после се отметна. Това е общност, която е в гърч от промените - все още много хора почитат традицията и патриархалното.

Самира Бучибти се е заела с решаването на проблемите в мюсюлманските семейства, в които мъжът има доминираща роля. Тя е един от четиримата холандски депутати от марокански произход, в същото време е и говорителка на Лейбъристката партия по въпросите на семейството и младежта. Разтревожена е от

принудителното омъжване,

което още се среща въпреки усилията да бъде обявено за незаконно. Бучибти е застъпник за правата на лесбийките и хомосексуалистите - нещо, което немалко мюсюлмани не могат да приемат. Попитах я няма ли противоречие между вярата й и ангажимента за равни права на еднополовите хора. "Не, защото моят Бог обича всички хора - гейовете, черните, белите, религиозните, нерелигиозните. Моят Бог обича всички", отвърна тя.

Това е много модерен, много холандски поглед и консервативните мюсюлмани ще воюват с него.

Напуснах Амстердам с чувството, че младите мюсюлманки са по-добър пример за справяне с предизвикателствата на съвременния живот в сравнение с връстниците им мюсюлмани. Момичета хващат и не изпускат предоставения им шанс, докато момчета изживяват трудности да се приобщят към холандското общество, признава Фатима Елатик. За тях е трудно да намерят работа и да бъдат приобщени. "По-лесно е да се казваш Фатима, отколкото Мохамед", както посочва тя.

Кметицата Фатима Елатик не само си черви устните, но и не крие лицето си, както повелява консервативният ислям.

СНИМКА: Би Би Си

Геерт Вилдерс представя в Ротердам кандидатите на крайно дясната си Партия на свободата за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Холандски мюсюлманки чакат да гласуват на местни избори в Хага през март. С вота си те протестираха срещу намерението на ксенофобската Партия на свободата да забрани носенето на забрадки в града.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

вс / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи