Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, май 15, 2008

Първият кмет - мюсюлманин в историята на Великобритания

На 14 май тази година за пръв път в историята на Обединеното кралство бе избран управител – мюсюлманин на малката административна единица графство Северен Линкълншир, една от трите съставни части на областта Йоркшир. Това е 62-годишният пакистанец Исхак Джауид, победил своите опоненти в наскоро проведените местни избори. Той е положи клетва в град Скънторп в присъствието на членове на общинските съвети на няколко населените места от областта.

BBC излъчи обширен репортаж за новоизбрания управител, който има амбицията да превърне Северен Линкълншир в модел за мирно съжителство между различните конфесии и етноси. Той призова всички поколения британски мюсюлмани да положат усилия за превръщането на Обединеното кралство в просперираща държава. Самият Джауид подробно разказва пред камерата как е дошъл във Великобритания в ранните си години от малко селце в пакистански Кашмир. Неговото хоби е да наблюдава крикет и футболните мачове от първенството на страната – любими занимания на повечето британци.

Новоизбраният кмет има натрупан също и значителен административен опит. От 1983 до 1998 г. той е член на общинския съвет в град Скънторп. От 2003 г. до сегашното му избиране за управител на областта е член на областната управа. Джауид е активист на Лейбъристката партия и като такъв е издигнат на високо отговорния пост.

Исхак Джауид е типичен представител на онази част от двумилионната мюсюлманска общност в Обединеното кралство, която полага активни усилия за своята интеграция в местното общество. Нещо повече, тя се превръща в иманентен компонент на британския политически и социален елит. Понастоящем има 5 депутати в Камарата на представителите и общо 220 общински съветници с ислямско вероизповедание от всички партии. Те съставляват около 1% от всички участници в местната изпълнителна власт в цялата страна. Паралелно с това, за пръв път в историята на Великобритания премиерът Гордън Браун назначи пакистанеца Шахид Малик за заместник – министър. Неговият сънародник Садик Хан пък изпълнява функциите на правителствен съветник по въпросите на парламента.

Опозиционната Консервативна партия също не остава по-назад по привличането на мюсюлманското малцинство в своята дейност. За пръв път в “правителството в сянка” е назначена министърка на социалната солидарност - мюсюлманка. Става въпрос за пакистанката Сейда Уарси.

Подобни действия на британския политически елит не представляват изненада. Разликата между местната мюсюлманска общност и тази в останалите европейски държави се изразява в това, че високият жизнен стандарт и демократичните порядки на острова са привлекли не само голям брой (около 3% от населението), но и относително по-заможни представители на ислямската религия. По време на неотдавнашното си посещение в Пакистан британският министър на вътрешните работи Джаки Смит заяви, че в Обединеното кралство пребивават 10 000 милионери от мюсюлмански произход. Динамично развиващата се икономика е атрактивна за частните капитали на милионерите от Близкия и Средния Изток. Последните, освен че влагат парите си, получават и паспорти от британските власти. Същевременно правителството определено продължава да има проблеми с интеграцията на младите британски мюсюлмани от второ и трето поколение. Те все още не се чувстват достатъчно интегрирани в обществото и по тази причина се превръщат в лесна плячка за разпространяващите се радикални религиозни идеи. Именно представителите на подобен тип социални групи станаха изпълнители на кървавите атентати в Лондон през юли 2005 г.

By,15.05.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи