Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, май 19, 2008

"Обсерватория" за борба с ислямофобията

По думите на Генералния секретар на ОИК Екмеледдин Ихсаноглу проектът "Обсерватория за ислямофобия" цели да заличи разширяващата се в световен мащаб ислямофобия.

След атентатите на 11 септември 2001 г. сред някои кръгове по света се направиха опити за разпространение на ислямофобията. Някои международни лобита се постараха да поставят на равна нога ислямската религия с тероризма.


Напоследък Организацията Ислямска конференция (ОИК) изработва важни проекти срещу системните действия, вредящи на имиджа на мюсюлманите. Говорейки за дейността на ОИК, Генералният секретар на организацията Екмеледдин Ихсаноглу каза, че е реализиран проект "Обсерватория за ислямофобия" с цел да се заличи разширяващата се в световен мащаб ислямофобия. Ихсаноглу подчерта пред в. “Заман”, че реакциите на здравомислещата и интелигентна част от обществото в Дания след публикуването на обиждащите исляма карикатури са били резултат от усилията на ОИК. "За пръв път представихме доклад за ислямофобията на генерални директори и неправителствени организации, с които си сътрудничим. Имаше много големи отзиви. За кратко това се разпространи из цяла Европа. Имаше както поддръжници, така и противници, но получи голям отзвук", посочи Ихсаноглу. Той напомни, че ОИК е втората голяма сила на международната сцена след ООН.

Генералният секретар каза, че с опита си в много сектори Турция може да послужи за пример на ислямските страни. Той подчерта, че са налице много възможности за сътрудничество в областта на икономиката, търговията, промишлеността и финансите.

Генералният секретар на ОИК изтъкна, че целта им е да бъдат изкоренени предразсъдъците и страховете относно ислямската религия. Той обърна внимание на това, че дейността им в тази област се среща с одобрението на едни и с неодобрението на други. Ихсаноглу даде информация за изготвения доклад относно ислямофобията. "Докладът започна да дава резултат. Например инициативите ни, свързани с карикатурите, появили се в Дания, и с филма "Фитна", разпространен през изминалите месеци, дадоха положителни резултати. За три години и половина издействахме много важни решения от Съвета на ООН и от Женева. Получихме подкрепа от страни от Азия, Африка, Латинска Америка. Беше назначен специален референт, който да следи за оклеветяването на религиите и ненавистното отношение. Този референт вече ще пише доклади от името на ООН", каза той.

Генералният секретар на ОИК Екмеледдин Ихсаноглу подчерта, че организацията все още не е постигнала напълно целите си, но в сравнение с миналото е налице значителен напредък и че за разлика от ситуацията в началото на 2005 г. днес се наблюдават редица положителни промени. "Това е само началото. Имаме недостатъци. Мисля, че ще ги изчистим на събранието на външните министри в Кампала", каза Ихсаноглу. Той посочи, че след атентатите на 11 септември 2001 г. са възникнали негативни действия под влиянието на някои лобита, но изтъква, че и управниците в САЩ полагат усилия за отстраняването им. Според Ихсаноглу посещението на президента Буш в джамията в ислямския център във Вашингтон през юни миналата година е пример в това отношение. Защото това посещение от страна на американски президент се случва чак след петдесет години. Мнението на Ихсаноглу по този повод е: "Тук САЩ ни отправят послание, че желаят да бъдат в добри взаимоотношения с ОИК."

Ихсаноглу споделя, че държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс е водила телефонен разговор с него, за да му съобщи желанието на президента Буш да назначи специален представител в ОИК и информира, че е назначен американски гражданин от пакистански произход. "Назначеният човек е познат с полезната си дейност в Тексас от времето, когато Буш е бил губернатор там. Той ме посети преди срещата на върха. Това показва, че целият свят и ЕС се интересуват отблизо от организацията ни", допълва Ихсаноглу.

ОИК е втората дейна организация след ООН

Ихсаноглу изтъква, че с всеки изминал ден ОИК увеличава дейността си на международната сцена. Той посочва като пример в това отношение желанието на страните членки да играят по-активна роля в организацията. "Ние набелязахме десетгодишен период пред себе си. Сред най-важните задачи за решаване бяха промените в устава на организацията. Този проблем бе табу дори за най-реформистки настроените хора, които не смееха да поставят въпроса на дневен ред. Когато заех поста, обвързах това решение с решенията от срещата на високо равнище в Мека през 2005 година. И приключих с това в рамките на две години", казва Ихсаноглу. Той подчертава, че втората голяма реформа били действията, насочени срещу конфликтите между религиозните течения.

Ислямските страни са с предимство в земеделието

Екмеледдин Ихсаноглу акцентира, че потенциалът на ислямските страни не трябва да се подценява и изтъква, че са налице редица възможности за сътрудничество с тях в областта на икономиката, търговията, промишлеността и финансите. Генералният секретар на ОИК продължава с думите: "Когато заех този пост, намерих една папка. В страни като Сенегал, Гвинея, Мали, Буркина Фасо и Чад, някои от които имат излаз на море, е налице значително производство на памук. Но правителствата не отпускат субсидии. В резултат на което памукът остава у производителите. Те не могат и да заменят продукта с друг. Казах им: вие произвеждате този продукт. Ако направим от него готова стока, тогава продуктът, който продавате за 1 долар, ще струва 10 долара. Това ще ви донесе изгода."

Ихсаноглу акцентира върху факта, че някои страни като Турция имат богат опит в текстилната промишленост и обобщи реализираните стъпки с думите: "Ние сме организация, която разполага с тази технология и с финансови средства. Подобно на Ислямската банка и фондовете. Предприехме необходимите стъпки. В първоначалния етап ще стандартизираме памучните влакна. Наред с това ще подкрепим производството и на плодове и зеленчуци. В Африка плодовете и зеленчуците гният. Възможно е да се открият консервени фабрики там, за да не изгниват хранителните продукти. Към настоящия момент проблемът с храните, ориза и зърнените култури карат света да се замисля сериозно над това. Задава се дългосрочна криза. В ислямския свят съществуват огромни възможности. В Судан са налице площи, годни за земеделие. В този регион има и вода, както и земеделци, които да обработват земята. Но няма достатъчно финансови средства. А финансите са от другата страна. Но всички храни, които консумира населението, разполагащо с финансовите средства, са вносни. Ще се облагодетелстваме взаимно." Мукремин Албайрак

By,19.05.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи