Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, май 08, 2008

Босна предоставя нови избирателни права на оцелелите от Сребреница

Босненските мюсюлмани, оцелели от клането в Сребреница през 1995 г., спечелиха правото да гласуват отново там. Този политически ход е насочен към насърчаването им да се върнат в града.

Правната промяна е сериозен и емоционален компромис между двата автономни региона, създадени в Босна и Херцеговина в края на войната – Република Сръбска, на чиято територия в момента се намира Сребреница, и Мюсюлманско-хърватската федерация. Мюсюлманите, прогонени от града от босненските сърби преди клането, искаха по принцип на града да бъде даден особен статут, така че да се чувстват по-сигурни, ако решат да се завърнат.

„Това е минимумът, с който бихме се съгласили“, заяви Садък Ахметович, мюсюлмански депутат от Сребреница. През юли 1995 г. босненските сърби избиха 8 000 мюсюлмани, мъже и момчета, застрелвайки ги в горите на източна Босна и заравяйки телата им с булдозери в масови гробове, които продължават да се разкриват и до днес.

Зверствата, които са най-безумните след Втората световна война, направиха името на града нарицателно за геноцид. Мюсюлманите от Сребреница се изправиха пред перспективата градът да бъде управляван от босненските сърби след мастните избори през октомври, след като повечето граждани на страната ще трябва да гласуват по настояща адресна регистрация.

През миналата година те демонстрираха няколко поредни седмици с молба към босненското правителство и международния посредник Мирослав Лайчак на града да бъде предоставен специален статут. Делегатите, гласували за промени в избирателния закон, показаха днес политическа зрелост и мъдрост“, заяви Лайчак в официално съобщение след гласуването в парламента на страната.

„Те взеха под внимание трагичната история на Сребреница и създадоха условия за честни и почтен избори“, добави той. Все още около 5 000 души се водят за изчезнали или телата им очакват установяване на самоличността чрез ДНК-тестове.

Операцията ще отнеме вероятно едно десетилетие. Международният трибунал в Хага за военни престъпления в бивша Югославия обвини босненския сръбски лидер Радован Караджич и главнокомандващия Ратко Младич за събитията в Сребреница. Двамата все още се издирват.
Ройтерс

http://www.today*bg,08.05.2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи