Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, септември 10, 2010

Тери Джоунс отложи горенето на Корана

Тери Джоунс отложи горенето на Корана


Аферата с изгарянето на Корана продължава. След среща с имам скандалният пастор Тери Джоунс обяви, че се отказва от плановете си да хвърли в кладата копия на свещената за мюсюлманите книга.

Но малко по-късно обясни, че бил заблуден и че изгарянето на Корана е отложено. Пасторът отказа да уточни дали утре в градчето Гейнсвил ще горят свещената книга.

След разговор с имам Мухамед Мусри, който е председател на Ислямското дружество за Централна Флорида, пастор Тери Джоунс обяви, че се отказва от плановете си да изгори Корана.

Скандалният свещеник обясни, че имамът му обещал, че ислямският културен център, който ще бъде построен близо до "кота нула" в Манхатън, ще бъде преместен.

Малко след това се оказа, че никой от инициаторите на проекта за изграждане на центъра не е поемал никакви ангажименти към пастора освен съгласие да се срещнат с него в събота. Пасторът обвини Мусри, че го е излъгал и обяви, че не се отказва да изгори свещената за мюсюлманите книга.

В интервю за Ю Ес Ей тудей пастор Джоунс обяви, че ще преразгледа плановете си, ако президентът Обама или друг представител на правителството на Съединените щати се свърже пряко с него.

От Белия дом категорично отхъврилиха предложението за среща. Американският президент Барак Обама предупреди, че Ал Каида използва намерението на пастор Тери Джоунс да изгори корана като инструмент за вербуване и го прикани да не гори свещената книга. Обама, обаче, заяви че не може да направи нищо, за да се противопостави на свещеника.

Автор: Биляна Бонева

бнт / Минаре България

Пастор Джоунс не се отказва от намеренията си
пастор Джоунс

Пастор Джоунс не се отказва от намеренията си

09.09.2010 / 11:52

Американският пастор Тери Джоунс не се е отказал от намерението си да изгори копия от Корана в събота. Плановете на скандалния свещеник бяха разкритикувани от религиозните общности по света и от американската администрация. От Държавния департамент признаха, че горенето на Корана може да има последствия за американските граждани в чужбина.

11 септември, събота, 9 години след атентатите срещу Световния търговски център, пасторът от Флорида Тери Джоунс възнамерява да изгори копия на Корана.

Ритуалът ще бъде извършен в Гейнсвил. Град със 117 хиляди жители, голяма част от които не одобряват намеренията на пастора. Свещеникът, обаче, отказва да да промени намеренията си и да осъществи целта си - да разобличи исляма като "религия на насилието и потисничеството".

Тери Джоунс: "Както знаете, бяхме подложени на голям натиск, за да отменим събитието. Но засега нямаме такова намерение. На 11 септември ще осъществим нашия план."

Хората на Джоунс са много малка, маргинална група, която не отразява вижданията нито на американската дипломация, нито на американците по света, заяви говорителят на Държавния департамент. Той изрази задоволство, че "мюсюлманските общности по света са чули американските декларации, които ясно осъждат" намеренията на пастора. Но все пак тревогата от ответна реакция остава. Кроули призна, че Вашингтон е обезпокоен за американските военни, дипломати и граждани, пътуващи по света, че могат да пострадат, ако Тери Джоунс изгори Корана.

Засега единственият, който може да спре свещеника, е кметът на града. Той може да го арестува, защото в Гейнсвил е незаконно да се пали огън на обществени места.

Автор: Б. Бонева

бнт / Минаре България

Хилъри Клинтън против изгарянето на Корана


Белият дом изрази безпокойство от намерението на американска баптистка църква да изгори Корана на 11 септември. Планираният жест бе осъден и от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и главнокомандващия международните сили в Афганистан генерал Петреъс.

Американският държавен секретар Хилъри Клинтън се присъедини към
осъдителните оценки и нарече планираното изгаряне на Корана "поругаващ
и позорен акт". На традиционна вечеря "ифтар" в Белия дом за празника
Рамазан тя изрази задоволство от единния глас в САЩ срещу инициативата
и припомни американските традиции и история.

Хилъри Клинтън - държавен секретар на САЩ: "Ангажиментът ни към религиозна толерантност датира от самото начало на нашата нация. Мнозина от вас знаят, че през 1790 година Джордж Вашингтон пише до синагога в Нюпорт, Род Айлънд, че тази страна няма да предоставя убежище за тесногръдие и фанатизъм и няма да подпомага преследването."

Спорната инициатива е на пастор Тери Джоунс от баптистка църква в Гейнсвил, Флорида. Той планира да изгори публично копие на Корана на 11 септември, когато се навършват 9 години от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон. Пастор Джоунс твърди, че вече е получил над 100 смъртни заплахи, но засега не се отказва от намеренията си. Местната пожарна отказва да му разреши палене на огън на публично място, мерките за сигурност в града са засилени, властите следят внимателно обстановката. В Гейнсвил живеят 117 хиляди души, там се намира и университетът на щата Флорида.

Автор: Мартин Гицов

бнт / Минаре България

Свещеник в САЩ иска да гори Корана


Пастор от независима църква в щата Флорида създаде напрежение с
намерението си на 11 септември публично да изгори копия от Корана.
Американското посолство в Афганистан осъди тези планове, мюсюлманската
общност в света също, но без резултат. Командващият натовските сили в
Афганистан предупреди, че подобни действия може да застрашат живота
на американските войници по целия свят. Въпреки натиска проповедникът
не е променил плановете си.


бнт / Минаре България

Ватиканът срещу изгарянето на Корана


Американската дипломация е разтревожена от реакциите по света за плановете на американски пастор да организира ден за изгаряне на Корана по повод 9-та годишнина от нападението над Световния търговски център в Ню Йорк. Ватиканът изрази "голяма загриженост" на намерението на пастор Тери Джоунс.

Според говорителя на Светия престол отец Федерико Ломбарди намеренията на преподобния Тери Джоунс са скандален и възмутителен акт. "Несъмнено терористичното нападение на 11 септември е "ужасно престъпление" и не може да бъде забравена загубата на човешки животи и предизвиканото страдание в резултат от нападението. Правилният начин да се покаже ужасът от нападението на 11 септември със сигурност не е посегателството срещу свещената книга на такава огромна религиозна общност, каквато е мюсюлманството, към което трябва да бъде показано дълбоко уважение", каза още отец Ломбарди.
Дори църквата, която пастор Тери Джоунс основа през 1980 година в Германия, осъди намерението му да изгори корана на 11 септември.

Автор: Валери Маринов

бнт / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи