Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, септември 23, 2010

20 хиляди ученика са изучавали като свободноизбираем предмет мюсюлманската религия

Янка Такева:20 хиляди ученика са изучавали като свободноизбираем предмет
мюсюлманската религия, срещу 3 хиляди – християнската

23 септември 2010

София.
През миналата учебна година, над 20 хиляди ученика, които изповядват мюсюлманската религия, я изучаваха в свободноизбираемата подготовка, срещу 3 хиляди ученика, които изповядват и изучават християнска религия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тя посочи, че данните за тази година ще бъдат обобщени в началото на месец октомври. Председателят на Синдиката на българските учители заяви, категоричната си подкрепа за въвеждането на обучение по религия.
Тя посочи, че българчетата, които изучават християнството като свободноизбираема подготовка са много малко и уточни, че класните ръководители не полагат усилия, не създават предпоставка за обучението по религия и като цяло не обявяват на родителите, че има и такава възможност за техните деца.
„Струва ми се, че все по-голяма част от българите, които са ощетени и не познават даже същността на празниците на християнския календар, искат чрез своите деца да научат нещо повече, а пък и младото поколение по-любознателно и по-креативно. Така че тук основната роля на семейството и на училището е много важна и безспорно като основен враг за идеите това е Министерството на образованието, младежта и науката”, заяви Такева.
По думите й това няма да се отрази на седмичната и месечна натовареност на учениците. На въпрос, как гледа на идеята, изложена в концепцията на Светия Синод на Българската православна църква за въвеждане на задължително обучение по религия, Такева заяви: „Това не е лоша идея – ще се преразгледа хорариумът часове, и ще се намери място. Аз съм дълбоко убедена, че един или два часа в седмицата – в зависимост от това каква ще бъде политиката на двете преговарящи страни, няма да изиграе съществена роля. Винаги, когато човек иска да направи нещо, може да намери пътя към осъществяването му”.
Десислава АНТОВА

иаф / Минаре България

1 коментар:

  1. Анонимен8:41 сл.об.

    да, но тук едвали се включват децата обучаващи Катехизис в католическата Църква. Там освен католици ходят и много православни, примерно в София децата ходещи на катехизис по-голямата част от тях са православни, защото те са повече. Също така има и вероучение и по Протестанските църкви, които също не се отчитат. ;) Мирвам.

    ОтговорИзтриване


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи