Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, септември 02, 2010

По време на празника Рамадан и печалбите са свещени

По време на празника Рамадан и печалбите са свещени

Търговците на дребно гледат да продадат стоката си, а големите компании да представят нови продукти или услуги със специални оферти

Анджелра Шах, сп. "Тайм"

Жители на сирийската столица Дамаск си купуват сладкиши, след като е приключило дневното постене.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Когато Адемир Хузагич, главен готвач и директор по храните и напитките в дубайския хотел "Монарх", пристига в Дубай преди 11 години, Рамаданът е бил скромно и кротко събитие. Това е означавало аскетичност. По време на свещения месец, който тази година започна с новолунието на 11 август, мюсюлманите се въздържат от храни, пиене, цигари и сексуални контакти през деня, за да се отдадат на молитви и на благотворителна дейност. (Смята се, че Рамаданът е месецът, в който Пророкът Мохамед за пръв път е посветен в Корана от Аллах.) Хузагич си спомня тентите, издигнати край плажа Джумейра, където местните шейхове и техните семейства се събираха на традиционните ифтар (вечеря след залез) или пък на сухоор (закуска преди изгрев).

"Сега празникът се комерсиализира

Става си напълно сериозен бизнес", констатира Хузагич. В Дубай петзвездните хотели се отличават с разточителни маси, пълни с меса, зеленчуци и десерти всяка вечер по време на Рамадана (когато отпадне забраната за ядене, пиене и другите земни удоволствия - бел.ред.). Допълнително много хотели монтират специални тенти, които представляват имитация на традиционните меджлиси, където се събират бедуините. Минималната цена за такава палатка в хотела "Джумейра" по време на Рамадана е 270 долара на човек - тя включва храната и безалкохолните напитки. В такава шатра се събират до 8 души. Централното място пък в него струва 27 долара.

В молове и хранителни магазини изложеното изобилие обикновено е съпроводено с реклами на различни услуги и продукти. Веригата "Мариот" информира за специални цени по повод Рамадана в хотелите й в Египет, а вестникарска реклама на "Тойота" примамва купувачите със специална оферта заради свещения празник: "Взимай днес. Никакви плащания до Рамадан 2011". Местни пекари ти тикат в ръцете тарталети с кацнали отгоре фигури на миниатюрни минарета и полумесеци, а също бутилки от vimto, популярна напитка, с която хората се подкрепят по време на постенето през деня. По време на празника работният ден е съкратен, което дава повече свободно време на хората. Те сядат пред телевизорите, а за Рамадана се създават и специални сапунени опери, предназначени да привличат телевизионната аудитория. Миналата година в Египет, най-големият пазар в Близкия изток и Северна Африка, рекламните разходи по време на събитието достигнаха $146 млн. Това е с 62% повече от всеки друг месец през годината според Общоарабския изследователски център в Дубай. В много отношения свещеният за мюсюлманите месец е важен за бизнеса както Коледа в САЩ и Европа. Много търговци на дребно в Обединените арабски емирства разчитат на продажбите по време на Рамадан като основа за целогодишния им бизнес. Икономиката на Дубай е в рецесия, а хотелските заявки са паднали, затова мениджърите изискват от персонала си да полагат повече усилия в работата си. "Казах на нашите продавачи, че трябва да излезем навън и да продаваме агресивно нашите храни за ифтар", твърди Хузагич от "Монарх". "Не искам да губя клиентелата си, така че трябва максимално да задоволим всеки клиент и всяка компания". Между другото за сегашния празник хотелът намали цената за ифтар до $10 при $46 за миналата година.

Значителна част от разходите

по време на Рамадан в Дубай се извършват от компаниите, споделя Уаил Гоним, изселник от Египет и шеф на маркетинга за глобалната търсачка в интернет Google в Близкия изток и Северна Африка. "Усещането за Рамадан тук е друго. Ифтарите се правят от кампаниите, не от семейните членове". Много компании от различни сфери на бизнеса виждат в свещения месец добра възможност да стигнат до клиентите и снабдителите, като стават домакини на ифтари и сухоори. Тази година Google е организирал ифтари и сухоори за около 100 души в Дубай и Кайро. Миналата година компанията използва свещения месец, за да представи някои нови продукти, твърди Гоним . В други страни "има малко повече благотворителност в сравнение с това, което се вижда тук", сподели американецът Дейн Бигнър, който е живял в Египет и Индонезия, преди да се премести в Дубай миналата година. И наистина, правителствени и благотворителни организации наскоро започнаха кампания, за да напомнят на мюсюлманите от Персийския залив истинския дух на Рамадана. Наскоро Агенцията по околната среда на Абу Даби предупреди емирствата срещу прахосване на храни. Агенцията разкри, че всеки ден по време на Рамадана се

изхвърлят около 500 тона храни

"Хефт Ал Неема" е благотворителна фондация, която от 2004 г. се занимава да събира това, което е останало от храната на банкети и сватби. Тя работи с хотелите в Абу Даби, на които дарява неизядената храна от сухоори. В края на краищата Коранът съветва вярващите, че Бог е с тези, които се въздържат.

Жители на Дубай очакват слънцето да залезе и да приключи постенето, за да се нахранят.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Това е ифтар - мюсюлмани от Дубай вечерят след постенето през деня.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС


Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи