Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, март 10, 2010

В Европа популизмът печели все повече привърженици !

Популизмът завладява Европа !

Популистки кампании се водят навсякъде в ЕС
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Популистки кампании се водят навсякъде в ЕС

Забрана на строежа на минарета в Швейцария, дискусии за забрана на бурки във Франция или Дания - това са само някои от темите на десните популистки партии в ЕС. В Европа популизмът печели все повече привърженици.

До преди няколко години предупрежденията за възможното "ислямизиране на Франция" принадлежаха изцяло към репертоара на десните екстремисти. С демагози като Жан-Мари Льо Пен от Националния фронт или пък Филип дьо Вилие от Движението за Франция темата зае централно място в обществените дискусии.

Оказа се, че подобни теми срещат одобрението на населението. Сега и самият президент Никола Саркози повдига дебата за националната идентичност. Така например в началото на годината управляващата партия "Съюз за народно движение" се застъпи за официалната забрана на бурката в страната. Никола Саркози каза в тази връзка:

Саркози: Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Саркози: "Пълното забулване не е добре дошло във Франция"

Антиислямизмът в ЕС се засилва

"Пълното забулване на тялото или лицето не е добре дошло във Франция." Така индиректно френският президент допринася за подклаждането на ислямофобските настроения в страната, които и без това се засилват.

В Дания през последните години десните популисти успяха да се превърнат във важен политически фактор, тъй като всички останали партии преотстъпиха на ксенофобско настроената Датска народна партия полето за критики на системата. Рецептата на успеха на тази политическа формация е проста - според представителите й всички обществени проблеми се дължат на ислямизирането на страната. Особено нагледна е позицията на Датската народна партия в дискусията около забраната на бурките в страната. Лидерката й Пиа Киесгард каза наскоро:

"Бурката е символ за ислямизирането на страната ни и срещу нея трябва да се надигнем на бунт."

Според Датската народна партия "чуждата култура" е виновна за излязлата от релсите обществена солидарност, а не глобализацията и неолиберализмът. Дискусиите около запазването и обновяването на чисто "датските ценности" намират все по-голямото одобрение и у иначе деидеологизираната левица.

"Ислямът е враждебно настроен. Мюсюлманите ни мразят и се намират в постоянна война с нас", това е послание на австрийската Партия на свободата от края на 2009 година на обществено мероприятие. Именно на партията на Хайнц-Кристиян Щрахе се удава воденето на подобни "кръстоносни походи". Партията на свободата от години мобилизира австрийците срещу турски джамии или строежа на минарета.

Швейцарците казаха Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Швейцарците казаха "не" на минаретата

Добре интегрирани, но нежелани?

Антиислямският курс в страната се води най-вече от дяснопопулистката Швейцарска народна партия. Мюсюлманите в Швейцария представляват пет процента от населението и за разлика от мюсюлманите в другите европейски страни са много по-добре интегрирани. Въпреки това Швейцарската народна пратия лансира идеята за референдум за забрана на минаретата в края на миналата година. 57 процента от гласувалите швейцарци се обявиха за забраната. Валтер Волбман от Швейцарската народна партия каза след референдума:

"Искахме да не допуснем политическият ислям да се затвърди в Швейцария, както вече стана в други европейски страни. Успяхме да спрем това развитие още в зародиш."

Именно с примери от други европейски страни - като реакциите на датските карикатури на Мохамед - Швейцарската народна партия пропагандираше за забраната на минаретата и успя да постигне успех.

Радио "Дойче веле" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи