Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, март 05, 2010

Терористите ги очаква огънят в ада !

Терористите ги очаква огънят в ада !

Насилието е чуждо на исляма
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Насилието е чуждо на исляма

Терористите са неверници, които ще отидат в ада, тъй като терористичните действия са несъвместими с исляма - това обявява влиятелният ислямски учен Мухамад Тахир ул-Кадри в своята "фатва" срещу тероризма.

"Тероризмът е тероризъм, насилието - насилие. За тях няма място в исляма - нито пък оправдание или извинение" - тези думи са на произхождащия от Пакистан Мухамад Тахир ул-Кадри, който е шеф на действащото в цял свят сунитско движение "Минхадж ул-Куран". Кадри се води за един от най-важните ислямски учени в Англия. Това е достатъчно, за да се обърне внимание на неговата обнародвана в Лондон декларация. Още повече, че той я представи за част от "фатва" срещу тероризма, тоест религиозна правна експертиза, с която той се надява да предпази младите мюсюлмани от влиянието на екстремистките групировки.

Коранът не съдържа напътствия за терорBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Коранът не съдържа напътствия за терор

Насилието е несъвместимо с исляма

Фатвата е нещо повече от становището на един учен: в своя текст от близо 600 страници Кадри показва с многобройни цитати от Корана и други текстове, че насилието е чуждо на ислямското учение. Той отива дори дотам да заклейми терористите като "неверници", които ги очаква огънят на ада: "Аз осъждам всички прояви и форми на радикализъм и тероризъм, всички терористични актове, извършени днес или преди десет или двайсет години в името на исляма."

Обнародваната в Лондон фатва предизвика значителен интерес, особено в кръговете, които твърдят, че мюсюлманските учени не се дистанцират достатъчно решително от тероризма. Впрочем фатвата на Кадри е може би най-подробната, но не и единствената по рода си: след атентатите в Лондон най-влиятелните имами в Англия заклеймиха остро тероризма, във Виена бе издадена фатва в същия смисъл, с декларации излязоха най-важните мюсюлмански обединения в Германия. Подобни декларации зачестиха и в арабския свят.

Ще го послушат ли?

Само че всичко това не пресече тероризма. Няма да му сложи край и фатвата на Кадри. Фатвата е задължително правно заключение, само че не съществуват ясни правила кой коя фатва трябва да следва - в исляма има най-различни течения, които са в конкуренция помежду си или дори не се признават взаимно. Не съществува и ясна религиозна йерархия, която да приеме думите на върховния водач като непоклатима истина.

Освен това дори и най-острите критици на исляма признават, че радикалните мюсюлмани са в малцинство. Това радикално малцинство няма да обърне никакво внимание на аргументите на Кадри и със сигурност ще се опита да го представи като враг на исляма.

Автор: П. Филип, С. Гяуров / Редактор: Б. Рачева

Радио "Дойче веле" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи