Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, март 29, 2010

Израелски войници възпрепятстват от сутринта достъпа до окупираните палестински територии на Западния бряг !

Ултраортодоксалните евреи се готвят за Пасха още от миналата седмица и чистят съдовете си, за да правят безквасен хляб съобразно традицията.

Reuters

Израелски войници възпрепятстват от сутринта достъпа до окупираните палестински територии на Западния бряг, съобщават "Ел Мундо" и испанската държавна телевизия RTVE, цитирайки ЕФЕ. Според "Ел Мундо" мярката ще бъде в сила за 48 часа и според властите е необходима за мирното протичане на тържествата за еврейския празник Пасха, който започва тази вечер. Прекратеният достъп до Западния бряг автоматично преустановява и придвижването до земите на Източен Йерусалим.

Израелският в. "Аарец" пише, че блокадата ще продължи по-дълго - 9 дни.



Забраната не се отнася единствено до журналисти, лекари, адвокати, представители на НПО, хуманитарно ангажирани лица и такива, които имат нужда от спешна медицинска помощ. Във всички изброени случаи обаче желаещите да преминат трябва да се свържат с израелските военни главнокомандващи в района. Журналистите трябва предварително да обявят маршрута си пред властите.

Израелските заселници на Западния бряг и в Източен Йерусалим също не са засегнати от блокадата. Палестинската автономия изрази негодуванието си срещу решението на Израел, което възпрепятства 2.5 млн. палестинци да напускат свободно обградените от войници земи, ако не го правят от хуманитарни съображения. След преговори с израелската община в Йерусалим бяха издействани специални разрешителни за 1250 изпълняващи религиозни длъжности, както и за 550 студенти и професори, населяващи тези земи. Според RTVE за Великден ще могат да се приберат в домовете си на Западния бряг и 10 000 палестински християни, а в Газа - 500.

Пасха ознаменува успешното бягство на предвожданите от Мойсей евреи от Египет. В дните на празника представителите на юдаизма могат да ядат само безквасен хляб от пшенично брашно (маца), а магазините и заведенията не предлагат тестени изделия и бира. По данни на "Аарец" над 550 000 евреи, работещи в чужбина или туристи, ще се приберат по домовете си или ще посетят Израел за Пасха.

вд / Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи