Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, март 22, 2010

Празникът Невруз ! / Турския свят чества празника Невруз !

Празникът Невруз

Празникът Невруз, който предвестява настъпването на пролетта тържествено бе отбелязан и в централно азиатските турски републики.

Изпратена 22.03.2010 11:28:30 UTC

Обновена 22.03.2010 11:28:30 UTC

В Казахстан тържествата по повод празника Невруз продължават 5 дена. На тържествата по повод празника концерт изнесе и турския певец на народни песни Ферхат Дурмуш.

В Туркменистан, където е обявена 3 дневна официална ваканция по повод празника Невруз, бе организиран грандиозен фестивал. На фестивала бяха изложени шатри, заемащи важно място в социалния живот на туркмените, регионални кулинарни специалитети и изключително красиви ръкоделия.Така също бяха организирани състезания по борба и бяха изнесени представления на народни танци.

А в Киргизия поради лошите метериологични условия , участието в празненствата бе по-малко.

В Азърбейджан, където бе обявена 9 дневна ваканция по повод Невруз, тържествата започнаха със запалването на празничния огън от страна на Президента Илхам Алиев.

И в Северен Ирак празника Невруз бе посрещнат с танци и песни и бе запален традиционния огън Невруз.

Празникът на пролетта Невруз бе отбелязан тържествено в Афганистан, Пакистан и Иран.

Радио "Гласът на Турция" / Минаре България

-
Турския свят чества празника Невруз...

Днес целия турски свят чества празника Невруз, символизиращ настъпването на пролетта...

Изпратена 21.03.2010 10:29:37 UTC

Обновена 21.03.2010 10:29:37 UTC

Днес целия турски свят чества празника Невруз, символизиращ настъпването на пролетта. Празненствата организиращи се в турските републики в Централна Азия се излъчват директно от телевизионните канали ТРТ едно и ТРТ Аваз.
Честванията по случай празника Невруз в Турция са съсредоточени в два центъра, в Диярбакър в източната част на страната и в Истанбул в западната част.
Президентът на Труция Абдуллах Гюл публикува поздравително послание по случай празника в което подчерта че празникът Невруз от векове насам е символ на братството и мира. Той изрази и надеждата си празникът да бъде отбелязан в мир и спокойствие, без да се попада под въздействието на някои среди.
Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин също публикува празнично послание в което подчерта че честванията трябва да допринасят не за разрастване на насилията а за разпространяването на взаимната обич и толерантност.
Премиерът Ердоган, в посланието си по случай празника Невруз пожела той да се превърне в платформа за опресняването на чувствата на братство и солидарност а лидерът на Партията на Националистическото Движение Девлет Бахчели пожела празника да стане предвестник на мира и братството.

Радио "Гласът на Турция" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи