Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, август 07, 2009

Мюсюлмани протестираха срещу химна на футболния клуб и най-вече срещу третата му строфа !

Разбирал ли е Мохамед от футбол ?

Фенове на Шалке 04
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Фенове на Шалке 04

Отборът от Бундеслигата Шалке 04 ще се консултира с учен по ислямска религия. Това не е виц! Консултацията се наложи, след като мюсюлмани протестираха срещу химна на футболния клуб и най-вече срещу третата му строфа.

Стотици и-мейли с протестно съдържание бяха разпратени от мюсюлмани до традиционния германски футболен клуб, принуждавайки го да се посъветва със специалист по ислямска религия. Поводът за възмущението е третата строфа, където между другото се казва:

"Мохамед е бил пророк, без от футбол да разбира. От цветовете той все пак синьото и бялото избира..."

Този стих е бил добавен към стария химн на Шалке през 1959 година, а първоначалният вариант е създаден през 1924 година.

Турската общност реагира

Вниманието на мюсюлманите към текста беше привлечено благодарение на бдителността на турския вестник "Хюриет" и по-късно на турски блогъри. От тогава насам в Ю Тюб постоянно текат различни реакции.

Мазиек: Да не се подценява ситуациятаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Мазиек: Да не се подценява ситуацията

Според мнението на обидените мюсюлмани, песента е подигравка с пророка Мохамед. Това е мнение, което не се споделя от всички фенове на Шалке. Против твърдението са дори част от турските привърженици на отбора като Илкай Каракаш от Гелзенкирхен:

"Песента е на 50, 60 години вече... Ние живеем тук, в Рурската област, и мнозина от нас са с миграционен произход. Може би това е било опит да се покаже, че и ние, мохамеданите сме привърженици на синьо-белия отбор и затова са споменали в текста Мохамед - т.е. като символ за чужденците тук."

Въпреки това най-интересен е въпросът защо темата изведнъж се оказа "гореща" именно сега. Генералният секретар на централния съвет на мюсюлманите в Германия Айман Мазиек предупреждава, да не се подценява сериозността на ситуацията.

Ситуацията е "нагорещена"

"След убийството на мюсюлманка в Дрезден, ситуацията стана взривоопасна. Нервите са опънати докрай и сред мюсюлманската общност. След всичко станало и слабите санкции, наложени от политическите среди, мюсюлманите са силно разколебани. Мисля си, че реакциите на футболните фенове вероятно трябва да се разглеждат в този контекст", казва Мазиек.

Все пак Централният Съвет на мюсюлманите в Германия не поддържа искането за забрана на химна на Шалке 04. Затова пък - мнозина строго вярващи мюсюлмани, дори привърженици на Шалке - заплашват, че ще бойкотират мачовете на своя отбор, ако спорният текст не отпадне.

Автор: П. Нилюфер/Б. Узунова Редактор: С. Гяуров

Радио "Дойче веле"/Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи