Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, август 01, 2009

Всяка седмица в Испания между един и трима местни жители приемат ислямската религия

2009 г. Дворецът Ал Хамбра в Гранада

Най-много испанци от цяла Западна Европа приемат исляма !

Екип на Ориент.бг

Директорът на ислямския център в испанския град Гренада Абдел Хасиб Кастанеда, който е и имам на местната джамия, твърди пред портала „Ислам онлайн”, че всяка седмица в неговата родина между един и трима местни жители приемат ислямската религия. Ако това е вярно, то темповете на разпространение на исляма в иберийската държава са най-високите, в сравнение с всички останали западноевропейски страни. Въпросният свещенослужител отстоява мнението, че дори Испания е изпреварила по този показател Франция, която продължава да притежава най-многобройната национална ислямска общност в страните-членки на Европейския съюз.

Френските мюсюлмани наброяват около 5 милиона от общо 64-милионното население.

В Кралство Испания местното мюсюлманско малцинство съставлява около 1,5 милиона от общо 44,5 милиона жители на страната.

Според Кастанеда понастоящем етническите испанци, приели исляма, са около 50 хиляди. По неофициални данни този показател във Франция е около 60 хиляди души. Процесът на ислямизация в кралството е стартирал преди близо 30 години, веднага след падането на диктатурата на генерал Франко. Имамът отбелязва, че не само испанци изговарят шахадата (клетвата, по силата на която даденото лице става мюсюлманин). В неговата джамия подобен акт инициират и други западноевропейци, както и граждани на страните от Латинска Америка.

Самият Абдел Хасиб е роден през 1955 г. в Галиция с името Рамон. Той е завършил католически университет, но през 1977 г. приема ислямската религия. Веднага след това формира неправителствения субект „Ислямска лига на Гренада”, а впоследствие става и първият имам на новопостроената джамия в града.

Въпросният религиозен храм има дълга история. През 1981 г. формиралата се местна ислямска общност закупува земя и започва строеж на религиозен храм. Това става благодарение на външна финансова помощ. Строителните работи стартират, въпреки липсата на официално разрешително за подобна дейност. Местната управа е била изключително чувствителна към появата на джамия в града. Причина за това е, че Гранада е последният испански град, който възстановява своя национален суверенитет след прогонването на мюсюлманите през 1492 г. От тази дата до 2003 г. там не е имало ислямски религиозен храм. Години наред градските власти са отказвали да узаконят новопоявилата се джамия, което предизвиквало голямо напрежение сред местното ислямско малцинство. Извисяването на минарето на джамията именно в този град олицетворява рестартирането на един процес, който очевидно не е много приятен за редица местни жители. Едва ли е удовлетворена и Католическата църква от новосъздалата се ситуация.

Абдел Хасиб Кастанеда обяснява разпространението на исляма в иберийската държава с „дълбоките корени, които е пуснала тази религия в испанската идентичност.” Той е убеден, че ислямът, който през 711 г. е донесен от Тарик бен Зияд, завоевателят на Испания, и фактът че арабо-мюсюлманската държава е съществува на тази територия почти осем века, оказват дълбоко влияние върху възстановяването на нейното присъствие в местното общество. Нещо повече, Кастанеда твърди, че ислямската религия е запазила своите последователи два века след Реконкистата – до 1609 г., когато крал Филип Трети окончателно е прогонил мюсюлманите.

Очевидно в испанското общество протичат интересни процеси, тясно свързани с историческите спомени на обществото. Може би ще се окаже прав един неизвестен испански поет, който отбелязва: „Когато одереш испанската кожа, под нея ще блесне арабска ...”

ориентбг.инфо/Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи