Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, август 14, 2009

Гюзкан – един мюсюлманин от България !

Гюзкан – един мюсюлманин от България !

11 Август 2009

Гюзкан Исметов. Снимка: Фогтланд Анцайгер

До 12 процента от българите принадлежат към едно национално малцинство – те са с турско самосъзнание и не само имат проблеми с интеграцията, но и често са подлагани на дискриминация. Част от това малцинство е и Гюзкан Езхатов Исметов. 18-годишният младеж живее в Никопол – град на река Дунав в северната част на България.

В Германия го доведе програмата за младежки обмен Hello Europe. Тук е заедно с други млади хора, а тези дни посети и Плауен.

В родината си Гюзкан учи в последния клас на гимназията. Половината му съученици са с турски произход. Въпреки това Никопол е един от малкото градове с толкова голям процент. Но принадлежността му може да бъде разбрана не от външността му, а от името. В момента, в който го каже, често усеща недвусмислени реакции. Проблем в България представлява преди всичко вярата, връзката с исляма. В тази връзка има много предразсъдъци. Гюзкан е мюсюлманин. И ходи в джамията, за да се моли.

В момента не може да го прави повече от един път на ден заради училището и другите си задължения. Има същите възможности за запълване на свободното си време, както и българите. Но в училище постоянно му се случват неща, които говорят за изолация, казва той. Например един учител му задал въпрос. Отговорил грешно и получил лоша оценка. Един негов български съученик, който след него също не решил задачата правилно, се разминал с оценката.

„Когато неотдавна посетих едно заведение, за да изпия нещо, първо бяха обслужени всички други българи, въпреки че дойдоха по-късно, преди да имам шанса да си дам поръчката”, разказва младежът.

Хобито му са танците. Танцува в група, в която има много членове с турски произход, но танцуват традиционни български танци. Изнасяли са представления в Турция и в Унгария.

Най-голямата му мечта е свързана с хобито му. Гюзкан иска да открие международно училище за танци, в което да се учат много хора. Да се превръщат в общност, да си помагат и да живеят заедно като братя. Според 18-годишния българин изкуството е една от най-добрите възможности за сближаване, прекрасно средство за интеграция.

Иска всички да са равни, да бъдат третирани еднакво. И изглежда шокиран от въпроса дали е чувал за убийствата на честта и как се отнася към тях. „Това е нещо напълно отживяло,” е първата му реакция. Преди много години е имало такива неща. И не може да разбере как при живеещите в Германия турци то все още съществува. Защото там, където живее, е напълно маловажно от каква националност е мъжът или жената. „Жената, за която ще се оженя някой ден, може да е туркиня, българка, германка или африканка, няма значение,” подчертава той няколко пъти. „Хората или са добре възпитани, или не. Други разлики няма,” казва той и се засмива.

* Фогтланд Анцайгер е регионално издание на град Плауен в немската провинция Саксония. Издател: Хаузер медия.

e-vestnik

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи