Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, октомври 11, 2007

Напрежението в ислямската общност в Сърбия придобави политически характер

От края на март в Сърбия фактически има две ислямски общности - Ислямска общност на Сърбия със седалище в Белград и Ислямска общност в Сърбия със седалище в Нови Пазар

Борбата за духовната власт над мюсюлманите в Сърбия навлиза в драматична фаза и все повече придобива характер на политически конфликт, пише сръбският вестник "Политика".

Инцидентите в джамиите в Сйеница и Приеполе, Санджак (Рашка област) и нападението срещу двете телевизии в Нови Пазар по време на излъчването на интервю на мюфтията Зилкич само задълбочиха пропастта между двете ислямски общности - едната със седалище в Белград, а другата - в Нови Пазар.

Затова Санджачката демократична партия оцени, че е застрашена сигурността на всички мюсюлмани и призова Партията на демократичното действие на Сюлейман Углянин на "спешни и сериозни разговори", за да бъде изпратен общ призив за сдържане от инциденти.

В съобщението на Санджачката демократична партия на Расим Ляич се подчертава, че последните драматични събития, свързани с Ислямската общност, заплашват да прераснат в конфликт от голям мащаб.

"Макар че нашата позиция е, че политиците не бива да се намесват в религиозните въпроси, имайки предвид сериозността на ситуацията, смятаме, че Санджачката демократична партия и Партията на демократичното действие като двете най-силни бошняшки партии имат и най-голямата отговорност да действат заедно в тези трудни за бошняшкия народ моменти", се казва в съобщението на партията на Ляич.

Заради нахлуването на полицията в джамията в Сйеница и използването на палки срещу членове на Ислямската общност начело с мюфтията Муамер Зукорлич тримата депутати от Санджачката демократична партия вчера бойкотираха работата на сръбския парламент.

От края на март в Сърбия фактически има две ислямски общности - Ислямска общност на Сърбия със седалище в Белград начело с Адем Зилкич и Ислямска общност в Сърбия със седалище в Нови Пазар начело с Муамер Зукорлич.

Опитите за обединяване на ислямските общности, които в Сърбия след разпадането на бивша Югославия бяха четири (Санджак, Прешевската долина, т.е. Южна Сърбия, Войводина и Белград) започнаха миналата година, но всичко зацикли, тъй като не може да се стигне до съгласие за това къде ще духовният център на новата обединена Ислямска общност.

world*actualno*com,09.10.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи