Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, октомври 02, 2007

Информация за съседна страна не трябва да получаваме от западна агенция

“Това е нещо, за което трудно се разказва, по-скоро трябва да се покаже” - с тези думи обобщава доц. д-р Петко Тодоров своите впечатления от говеенето и месец Рамазан в Истанбул пред гостите на ифтара. По инициатива на вестника и телевизия STV доц.

Тодоров заедно със семейството си бе поканен в своеобразно риалити шоу - да преживее един ден в турско семейство в Истанбул.

В дома на професора по математика в Техническия университет в Истанбул Мустафа Байрам доц. Тодоров заедно със семейството си става в 3 часа през нощта. “Жена ми заедно със съпругата на проф. Байрам, Айше, отидоха в кухнята да правят закуска. Закусихме между 4-4:45 часа, след което се подложих на говеене”, споделя впечатленията си доц. Тодоров. Българският доцент изкарва говеенето без проблем до вечерта. “Може би защото бяха подготвили добра програма освен разходката из Истанбул, пазаруване, даване на хранителни продукти на социално слаби, след това в новата джамия на обреда, отново вкъщи, отново жените в кухнята, а ние бистрим с чайче политиката”, допълва доц. Тодоров. Той разказа, че е научил много неща за исляма, за това, че месец Рамазан "пътува" и веднъж на 35 години се пада на същата дата, за бита, за начина на живот и т.н. Доцентът сподели, че най-доброто се е случило като в известната турска поговорка, която гласи, че гостът носи 10 берекета, 1 изяжда, а 9 оставя. “Най-голямото признание беше, че като си тръгнахме, проф. Байрам каза: имам голямо желание догодина голямата ми дъщеря, която завършва 12 клас, да дойде да учи в България”, допълни доц Тодоров. “Това реално шоу, свързано с приятелството и добросъседството, бе добър повод за взаимното опознаване, защото не бива информацията за нашите две съседни страни да четем и приемаме от "Ройтерс" или някоя друга западна агенция”, подчерта той. “След нас беше наред испанско семейство, след това румънско, немско и т.н., като за всеки ден от Рамазана имаше по едно семейство от различни страни”, поясни доц. Тодоров. В заключение той пожела през месец Рамазан повече приятелство, добротворство, повече прошка.

Програмата завърши с музикални изпълнения на саз на Онур Инджеоглу.

"Zaman",01 - 07 Октомври
Година: 15, Брой: 40

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи