Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, октомври 06, 2007

Откриват изложба на персийското изкуство

Страници от Корана от 8-и век и рисунки от епохата на династията на Сефевидите в Иран са включени в две изложби, които ще бъдат открити в Лувъра в Париж и са посветени на ислямското и персийското изкуство, съобщи Франс прес.

Изложбата "Изкуството в Иран при династията на Сефевидите 1501 - 1736 г." позволява да се изследва изкуство, оказало голямо влияние в Отоманска Турция и Индия. "Шедьоври на ислямското изкуство от музея Ага хан" пък предлага селекция от изключителни творби на ислямското изкуство от бъдещия музей "Ага хан", който ще отвори врати през 2011 г. в Торонто, Канада.

Двете изложби се откриват в петък и ще продължат до 7 януари 2008 г. В иранското изкуство по време на династията на Сефевидите са на почит красотата, Вселената, божественото начало, заяви комисарят на изложбата, историкът Асадула Сурен.

Изложбата включва близо 200 експоната от музеи в целия свят, включително от тези в Техеран и Исфахан, предмети на изкуството от стъкло и метал, керамични съдове, тъкани, многобройни рисунки върху ръкописи.

Някои многоцветни рисунки изобразяват хора, пейзажи, архитектурни елементи, животни, докато други са монохромни и напомнят изкуството на китайската рисунка.

Украсата на някои порцеланови съдове и бронзови предмети е метафорична. Зеленият поднос от първата половина на 16-и в. символизира небесния свод, защото зеленото е цветът на небето в иранската литература, обясни Меликян-Ширвани.

"Шедьоври на ислямското изкуство от музея Ага хан" включва около 80 творби от колекцията на бъдещия музей, който е проектиран от японеца Фумихико Маки и ще е посветен на ислямското изкуство и култура. Творбите - съдове, архитектурни елементи, ръкописи, свидетелстват за естетическото многообразие в ислямския свят, от Испания до Индия от 8-и до 19-и в., заяви комисарят на изложбата Софи Макариу.

Калиграфското изкуство е силно застъпено - върху две страници с размери 50 см на 69 см е написан целият Коран, като за целта е ползван изключително дребен шрифт.

culture*actualno*com,03.10.2007/БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи