Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, октомври 15, 2007

Мюсюлмански духовници изпратиха писмо до християнските лидери

Вестник "Гардиън" помества изпратеното от 138 мюсюлмански духовници писмо до папата, Кентърбърийския архиепископ, патриарха на Българската православна църква и други християнски лидери, в което се казва, че оцеляването на света е заложено на карта, ако християните и мюсюлманите не успеят да се помирят.
Духовниците от всички течения на исляма са изполвали цитати от Библията и Корана, за да илюстрират сходствата между двете религии като вярата в един бог и обичта към ближния.
В дългото 29 страници писмо се споменават и водените войни в държави с преобладаващо мюсюлманско население и се отправя призив към западните правителства да не преследват мюсюлманите.
Мнозина от подписалите писмото са главни мюфтии, всеки от които има десетки милиони последователи, отбелязва "Гардиън".
В коментар в. "Таймс" отбелязва, че писмото на мюсюлманските духовници е колкото безпрецедентно, толкова и добре дошло.
Рядко се е случвало мюсюлманският свят да се е изказвал толкова ясно за нуждата от световен мир или да се е обръщал към християнството с такива думи на уважение и приемане на общите (за двете религии) вярвания, отбелязва "Таймс".
Писмото е изпратено в навечерието на празника Айд ал Фитр, който бележи края на рамазана и очевидно цели да привлече умерените мюсюлманите във време, когато екстремистите често използват религията с политическа цел.
Значението на това писмо в средите на самия ислям не бива да се подценява.
Мюсюлманите са ужасени от ставащото в Ирак, Афганистан и при други конфликти, където не само ислямът се настройва срещу Запада, а и старите деления между шиити и сунити, между суфити и по-пуританските салафисти са се изострили.
Едно писмо, което е подписано от водещи духовници от Иран, Ирак, Пакистан и Саудитска Арабия, както и от живеещи в западни страни мюсюлмани, ще окаже силно влияние върху нарастващите богословски дебати в исляма, подчертава "Таймс".
Вестникът цитира думите на епископа на Лондон Ричард Чартърс, че подобен ход заслужава сериозен отговор от страна на християнските лидери.
Той изтъква също, че в писмото са цитирани както Стария, така и Новия завет, с което според него авторите косвено признават дълга на исляма и християнството към юдаизма.
Пълният текст на писмото и списъкът на подписалите го може да бъде намерен на www.acommonword.com.

bulgaria*actualno*com,12.10.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи