Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, октомври 03, 2007

Вкарват религията в личната карта

Мария Максимова

Плащаме като европейци за новите паспорти
Европейските цени стигнаха и до паспортите ни. Заради изискване на ЕС ще се наложи за пореден път да смени документите си за самоличност. Този път обаче цените ще са двойно по-високи заради специален чип, който ще се вгражда в паспортите.
Освен европейските цени на храните, като европейци ще плащаме и за новите документи за самоличност. Цените им ще скочат, тъй като в паспортите и личните карти ще трябва да се постави специален чип. Такова е изискването на Евросъюза. Подмяната на документите ще започне с международните паспорти. В тях ще бъде вграден специален чип с биометрични данни. Той ще бъде поставен на задната корица на паспортите. В него ще бъде записана снимката и ЕГН-то на всеки българин. По този начин ще се избегнат измамите със снимки, както и с личните данни на хората, обясниха от МВР. Носителят на информация няма да се вижда. На предната корица на тескерето обаче ще има знак, който ще показва, че паспортът е електронен. Специалните чипове ще се правят в чужбина, а личните данни ще се въвеждат у нас. В Националната полиция ще има специална линия за вграждане на електронния носител. Заради това към дирекцията ще бъде създаден Национален център за персонализация. Това се налага отново от европейския опит, където този метод е възприет в 20 страни членки. Така се осигурява възможност за повишаване на нивото на защита на документите за самоличност, както и контрол по целия производствен процес, обясни вчера вътрешният министър Румен Петков.
От 2009 година у нас ще започне и подмяната на личните карти,
научи "Стандарт". В тях също ще бъде поставен чип. В него ще бъдат записани трите имена, ЕГН-то, снимката, ръстът, цветът на очите.
Новото в личните карти ще бъде вписването на религията
и пръстовия отпечатък. Тази информация в момента имат всички гръцки граждани в личните си карти. Заради въвеждането на електронни данни цената на всички документи за самоличност ще се повиши. В момента в Европа средната цена на международните паспорти е 50 евро. Ние ще трябва да се движим около нея, обясни министър Петков. Той обаче увери, че по-ниската цена е от основните приоритети на МВР при възлагане на поръчката за изготвяне на документите. Много се надявам, че по никакъв начин няма да надхвърлим тази цена. Мисля, че дори имаме условия да достигнем доста по-ниска, обясни още МВР шефът. Сега тарифата за ново тескере е 30 лева. Цената на новата лична карта пък ще бъде между 10 и 15 евро. Сега за нея плащаме 10 лева. От МВР очакват първите международни паспорти да бъдат издадени до няколко месеца. До края на 2007 г. пък ще бъде одобрена фирмата, която да ги изготви. Смяната на старите с нови паспорти ще се извършва поетапно след изтичане на срока на сега действащия документ, обясниха от МВР. Както досега те ще се издават след подаване на документи по постоянен адрес в местното РПУ. Трите вида поръчки за ново тескере - нормална, бърза и експресна, също се запазват. За новите паспорти ще се използват най-модерните технологии и защити. МВР има амбицията да създаде един от най-добрите паспорти, увери министър Румен Петков.

в."Стандар нюз",03.10.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи