Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, октомври 03, 2011

Мисвакът – мюсюлманска четка за зъби, предпазваща от кариес и лош дъх

Мисвакът – мюсюлманска четка за зъби, предпазваща от кариес и лош дъх

00:00, 03.10.2011 Култура & Етика

Мисвакът е мюсюлманска четка за зъби, която е направена от материала на дървото Олденландия (Salvadora persica). Тя съдържа силиций, сапонин, калциев оксалат, сяра, танин и минерали. Пророкът Мухаммед е препоръчал на своята общност да използват мисвак, тъй като мисвакът преди всичко е добър антисептик, премахва лошия дъх, предпазва зъбите от кариес, укрепва венците, при продължителна употреба спира кръвотечението им, отстранява храчките, предотвратява сухотата в устата и спомага за гладък говор. Маслото от мисвак е полезно за болките в ставите. Семената му укрепват стомаха. При редовно използване мисвакът има свойството да разкрасява кожата.

Доброто (севаб) на деянията ни се увеличава, тъй като спазваме сунната на Пророка (изказванията и практиките на Пророка Мохамед). Както за зъбите, мисвакът е полезно дърво и за очите със съставките, които съдържа. Преди сън и молитва Пратеника на Аллах винаги е използвал мисвак. Нека споделим съветите във връзка с мисвака, които е споделил Той с общността (уммета) си:

“Нека говеещите използват мисвак сутрин, а към вечерта да спрат да го ползват. Защото сухата уста в Съдния ден на тези, чиито устни са съсухрени по време на разговяване, ще се превърне в сияние. Устата ви е пътят, през който преминава Коранът. Почистете тези пътища с мисвак. Чух толкова много препоръки за използването на мисвак от Джебраил, че си помислих, че ще бъде низпослано откровение във връзка с това. Ако бях сигурен, че на общността ми няма да им е трудно, щях да им заповядам да използват мисвак при всяко ритуално измиване (абдест).”

Хз. Айше предава следното:
“Първото нещо, което правеше Пратеника на Аллах, когато се върне вкъщи, беше почистване на зъбите си с мисвак.”
Не забравяйте следното, ако сте яли чесън или ще се намирате в среда, в която ще бъдете обезпокоени от лоша миризма – химичните вещества в чесъна се смесват с кръвта по време на храносмилането. След това излизат навън с дъха. За да предотвратите това, вземете душ, след като сте яли чесън. След това сложете три капки масло от мента в чаша вода и направете гаргара с тази смес или дъвчете листа магданоз или карамфил.

"Заман" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи