Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, октомври 05, 2011

А тялото е собственост на Бог, казват мюсюлманите, които са противници на трансплантациите

Позволява ли Аллах?

Какво казва Коранът?

Какво казва Коранът?

Човек може да дарява само нещо, което е негово притежание. А тялото е собственост на Бог, казват мюсюлманите, които са противници на трансплантациите. Учените от ислямския свят обаче са на друго мнение.

В ислямския свят темата за донорството на органи е щекотлива. По тази съвременна форма на медицината текстове в Корана няма. За целта могат да съществуват само актуални правни казуси според ислямските учени - т.нар. "фатви". А тези фатви могат силно да се различават в зависимост от това дали ги издава привърженик или противник на донорството.

Онези, които отхвърлят трансплантациите, се позовават на сури от Корана и наблягат най-вече върху основния религиозен принцип за цялостта на човешкото тяло - така специалистът по исляма Мохамед Гали от холандския университет Лайден обяснява аргументите на противниците:

Чие е човешкото тяло?

"Те са на мнение, че тялото трябва да е защитено и след смъртта. Такива формулировки се срещат в Корана, а също и в изказванията на няколко пророци. Поради което критиците твърдят, че отделянето на части от тялото не е уместно. Най-вече, когато някой е беззащитен, както е човекът след смъртта."

Към това се прибавя и въпросът кой е истинският "собственик" на човешкото тяло, по който също се водят дискусии. Мохамед Гали казва: "Може да се дарява само нещо, което се притежава. Но човекът не е собственик на тялото си, а неговият създател т.е. Бог".

В ислямския свят даряването на органи не е забранено, но много от вярващите са неинформирани


В ислямския свят даряването на органи не е забранено, но много от вярващите са неинформирани

В Корана обаче не се съдържа абсолютна забрана по въпроса какво може и какво не може да се прави с мъртвото човешко тяло, подчертава Саим Йепрем, професор по ислямска теология. В исляма това се тълкувало така: ако няма абсолютна забрана върху нещо, тогава то е разрешено. Мнозина, които не познават този принцип на правораздаването, се съмняват в правилността на донорството на органи. Ето защо е важно хората да бъдат правилно информирани, изтъква проф. Йепрем:

"Ако у обществото се развие съзнание за целта, ако компетентните теолози и висшисти водят разяснителна работа сред хората, то тогава броят на донорските органи би се увеличил".

Какво решиха учените от ислямския свят?

Защото даряването на органи в ислямските страни е разрешено и се практикува. За целта обаче трябва да се съблюдават законовите рамки. Трябва да бъдат изпълнени и няколко условия: "Донорството на органи не бива да е свързано с комерсиална полза, не бива да противоречи на правилата на етиката и на основните принципи на исляма", казва Саид Йепрем.

По най-важните религиозни правила за донорството на органи бе постигнато съгласие сред участниците на Международната конференция на ислямските учени през 2008 година. За тях сърдечната и мозъчната смърт са равнозначни. Освен това учените отсъдиха, че трансплантацията на органи след смъртта не означава неуважение към починалия. Донорството би следвало да се разглежда по-скоро като признак на съчувствие и милосърдие. Възможно е и даряването от жив донор. За целта обаче ползата за получателя трябва да бъде по-голяма от възможната вреда за донора, категорични са специалистите.

Автор: Озай, Сезен, В. Шопов

Редактор: М. Илчева


дв / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи