Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, октомври 11, 2011

Американката Ясмин Хюсеин към българските мюсюлмани:Приоритет за всеки мюсюлманин е да покаже истински правилния ислям в своята страна и по света

Американката Ясмин Хюсеин към българските мюсюлмани: Разкажете за себе си по правилен начин!

11.10.2011

„Приоритет за всеки мюсюлманин е да покаже истински правилния ислям в своята страна и по света. Нужно е мюсюлманите да спрат да се защитават и оплакват, а да покажат какво в действителност представлява ислямът. Колкото до расистките коментари срещу религията, те са плод на ниска информираност.“ Toва заяви пред в. „Заман“ Ясмин Хюсеин, представител на „Мюсюлмански обществен съвет“ (МОС) в Америка. Хюсеин е координатор по програмата „Млади лидери“ на МОС в САЩ. През последната седмица на септември тя посети България и се запозна с живота на мюсюлманите в страната.

Визитата й в страната е осъществено по молба на Държавния департамент в САЩ с подкрепата на американското посолство у нас и координацията на Главно мюфтийство. Ясмин Хюсеин е завършила Атлантическия университет във Флорида (АУФ) с бакалавърска степен по междукултурно-организационно общуване и втора специалност по незападна история. В момента тя завършва магистърското си образование по интеркултурно, културно и публично общуване. По време на следването си в АУФ Хюсеин печели асистентско място и преподава по публична реч и междуличностно общуване. През 2008 г. Хюсеин участва в стартирането на инициативата на бившия президент Клинтън “Глобален университет”, където представя обществената дейност на Националната асоциация на мюсюлманските студенти.
„Целта на моето посещение бе да посетя районите в България, населени с мюсюлмани. На всички места, където бях, ме посрещнаха изключително топло и гостоприемно“, разказва Ясмин Хюсеин. Това, по думите й, го няма в останалите страни. Интересно й било, че хората са я приели, без да задават упрекващи въпроси за целта на нейното посещение. Изненадана била от имамите по места, които според нея са изключително контактни и дружелюбни хора. В нейните представи те били възрастни и сериозни хора. „Не ме накараха да почувствам, че съм жена сред толкова мъже. Много е хубаво да посетиш непознат град и хората да те уважават и ценят“, казва Хюсеин.

Визитата на американката започна от Средно общообразователно духовно училище в гр. Момчилград през Гоце Делчев, Американския колеж в София и завърши с дискусия в медийния център на Главно мюфтийство. По думите й, според наличната й информация, мюсюлманите в България са представлявани единствено от Главно мюфтийство. Според Хюсеин това е крайно недостатъчно, „не може една институция да покрие абсолютно всички нужди и проблеми на гражданите мюсюлмани“. Тя посочва, че има много сфери, в които трябва да се работи. Мюсюлманите трябва да могат да участват в политиката и обществения живот точно толкова, колкото и останалите членове на обществото. Неправителствените организации (НПО) са работещ пример за будното гражданско общество, мюсюлманите трябва да използват този начин на представяне, но не като изразител на омраза. НПО са зависими от обществото и трябва да развиват дейността си, подпомагани от самите мюсюлмани, а не от чуждестранни дарители. „Хората в България чувстват липса на връзка между тях и правителството и държавата. Нужно е да открият човек, които да ги представлява. Опасно е да се развива манталитетът на жертва“, изтъква Хюсеин. По думите й, ако постоянно се възприемаме за жертви, няма как да напреднем в обществото.

Не всички мюсюлмани са терористи, не всички мюсюлмани бият жените си, не всички мюсюлманки са задължавани да носят забрадка, всичко това според Ясмина Хюсеин най-често се преекспонира. Тя се пита защо при евентуални проблеми българските мюсюлмани не се обръщат към съда, за да търсят правата си. В районите, където е била, е задавала този въпрос, а хората отговаряли, че никой не би ги изслушал. „Моят съвет е да не се отказват, да живеят мирно, да имат пряка връзка с организации, защитаващи правата на човека“, съветва американката.

Облеклото на мюсюлманката не я прави по-малко образована

При срещите на Хюсеин с мюсюлманки те са разказали, че не могат да работят със забрадки и са принудени да ги свалят. Според нея това е много жалко – да се упреква жена, само защото носи забрадка. „Това е само част от облеклото й. Облеклото на мюсюлманката не я прави по-малко образована. Но за съжаление все още подобни дискусии се водят както в Америка, така и в Европа“, казва Хюсеин. По думите й, ако жена, обличаща се според религиозните си убеждения, е възпрепятствана от участието й в обществения живот, работа или услуги, то това е явна дискриминация и нарушение на човешки права. „Аз съм ходила на училище със забрадка, завършила съм висшето си образование със забрадка, работя със забрадка, имам чести контакти с правителствените и държавни институции и никой до момента не е повдигал подобен въпрос. Като всички останали, аз получавам уважение и внимание. Това са изконни права за всеки човек“, коментира Ясмина Хюсеин.

„Мюсюлмански обществен съвет“ консултира Холивуд

Хюсеин разказва, че МОС работи съвместно с Холивуд. „Консултираме ги относно филмови сюжети, в които се представят ислямът или мюсюлманинът със своя бит и култура. Целта е ислямът да се представя по правилен начин. При наличието на филмов продукт или шоу-предаване, в което мюсюлманите са представени по неправилен начин, ние съветваме техните режисьори и продуценти и обясняваме какви са нещата наистина“, разказва Хюсеин. По думите й, МОС си е поставил за цел ислямът да бъде представян по правилен начин. Представителката на МОС разказва, че имат добра съвместна работа с правителството на САЩ и президентската институция. Дотолкова, че президентът Барак Обама се съветвал по телефона с председателя на МОС, за да се консултира по въпроси, свързани с исляма.
За себе си Хюсеин казва, че обича да е мюсюлманка, но също така се радва, че е американка. За семейството си младата жена разказва, че са я учили да приема различията и другостта и да проявява толерантност. „Действията са по-важни от думите, затова мюсюлманите трябва да се интегрират в обществата, в които живеят, и да инвестират усилено в образование, такъв е пътят към това да си добър човек“, казва Хюсеин. Тя споделя, че от България няма да забрави топлото посрещане и вкуса на шопската салата.

Ахмед Aхмедов

"Заман" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи