Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, март 25, 2011

Благовец е

Джамията "Гяурджамиси" в село Узунджово,Хасковско превърната в църква
"Успение Богородично"

Благовец е

На малкия Великден яжте зелено и риба

петък,25 март 2011

На 25 март, независимо от дата на Великден, се отбелязва Благовещение – като символ на настъпващата пролет и благата вест за раждане на Христос след 9 месеца. В България празникът се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.) Също така е традиция на този ден на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци. По Григорианския календар Благовещение се празнува на 25 март. Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба. На празника празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

Благовещение e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38. Празникът е утвърден от Православната църква през VII век.

вд / BgTimes.Net

Още:


Джамията "Гяурджамиси" в село Узунджово,Хасковско превърната в църква

Рибата, виното и олиото са разрешени на Благовещение

Автор:БНР кореспондентите

На 25 март честваме християнския празник Благовещение. Според Светото писание Архангел Гавраил донесъл на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството Исус Христос. Празникът попада във времето на Великите пости, но днес са разрешени рибата, виното и олиото.

В етнографския комплекс Етъра ще бъде спазена традицията на чаршията да запалят огън, който, според вярванията, на този ден има силата да гони злите сили и лошотията. Посетителите ще могат да прескочат огъня за здраве и благоденствие през цялата година.

В Асеновград в 17.30 ще се извие най-дългото българско хоро с партньорството на БНР. На площад "Николай Хайтов" ще пеят Любка Рондова и Илия Луков.

BgTimes.Net

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи