Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, март 09, 2011

Свещеният Коран,превод проф. д-р Иван Добрев

Първият у нас научен превод на Свещения Коран на български език от проф. д-р Иван Добрев!

:::

Проф. Иван Добрев

Народност: Българин

Проф. д-р Иван Добрев завършва турска филология в Софийския университет, разработва и защитава докторска дисертация през 1982 г., хабилитира се през 1990 г., а научното звание "професор" му се присъжда през 2002 г.

Преди това авторът работи като преподавател по съвременен турски език във Военното училище във Велико Търново и научен сътрудник в Ориенталския отдел на Народната Библиотека, а понастоящем е преподавател по съвременен турски език във ВА "Г. С. Раковски" и лектор по балканистична тюркология и турска приложна лингвистика в Центъра за източни езици и култури на СУ "св. Климент Охридски".

Проф. Ив. Добрев изнася голям брой научни доклади и съобщения пред вътрешни и международни научни конгреси, симпозиуми и конференции; публикува в наши и чуждестранни научни издания редица изследвания от областта на общата теория на езика, лингвосемиотиката и семантиката, морфологията и синтаксиса на съвременния турски език, етимологията, българската ономастика от източен произход, контактите и влиянието на иранските и тюркските езици върху българския език, прабългарското езикознание и етнолингвистика, дидактиката и методиката на турския език във военноспециална аудитория, стенографията, където създава и ползува собствено-оригинална стенографска система за българския език.
Негов е първият у нас научен превод на Свещения Коран на български език.

http://www.rivapublishers.com / Минаре България

:::

Свещеният Коран, превод проф. д-р Иван Добрев, С., БМК, 2009, 533 с.

ISBN: 9789549245615

Свещеният Коран е Словото на Аллах и той е спуснат от Всевишния чрез Откровение на части на Хазрети Мохамед през годините 610-632 в градовете Мека и Медина, които са главни градове и основни центрове на Вярата на Исляма в границите на съвременната държава Саудитска Арабия, намираща се на Арабския Полуостров.
По онова време повечето от жителите на тази страна са араби, които в по-големите градове и селища са търговци, занаятчии, земеделци, а извън тях, където са главно пустинни и полупустинни земи - скотовъди чергари.
Основна форма на социална организация при това население е родово-племенната, а водещ елемент в религиозното му съзнание и обредно-култовите му вярвания и традиции е езичеството.
По същото време, на същата територия има и обширни еврейски и християнски общини, които се намират в най-тесни социално-икономически, политически и духовнокултурни връзки и взаимодействия с арабското население на Вътрешна Арабия.
Именно по тези места и при тези условия се заражда, развива и. утвърждава и новата световна религия Ислямът, чийто основател, ревностен защитник и разпространител е Пратеникът на Аллах Хазрети Мохамед.

Info / Минаре България

Това издание на "Свещения Коран",2009 г.,превод проф. д-р Иван Добрев може да закупите от интернет книжарница "Хеликон",а предполагам и други места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи