Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, март 05, 2011

Ханс-Петер Фридрих,новия министър на вътрешните работи - още един ислямофоб в германското правителство

Ислямът пак сдърпа германците

Несъвместимости?

Може ли ислямът да е част от Германия? Ако питате новия министър на вътрешните работи, отговорът е отрицателен. С това изявление той предизвика яростни реакции от различни места, някои го нарекоха дори сериозен гаф.

Отношението на Ханс-Петер Фридрих, член на Християнсоциалния съюз /ХСС/, към ролята на мюсюлманите в Германия е отдавна известно. Още миналата година, когато президентът Кристиян Вулф от ХДС заяви, че ислямът е неделима част от Германия, депутатът от Бундестага Ханс-Петер Фридрих му се противопостави с думите: "Водещата култура в Германия е западната християнско-европейска култура, не ислямската."

Чия позиция е правилна?
На Вулф или на Фридрих?

Мюсюлмани има, но ислямът не е част от Германия

Ето защо журналистическият въпрос към току-що въведения в длъжност вътрешен министър Фридрих беше неизбежен. Дали той все още държи на миналогодишното си изказване и сега, в ролята си на министър? Отговорът му:

"Мисля, че хората, които живеят тук и са мюсюлмани, са естествено граждани на тази държава и са част от нея. Независимо от това смятам, че тезата за принадлежността на исляма към Германия не може да бъде потвърдена с исторически факти", заяви новият федерален министър на вътрешните работи.

Реакциите бяха мигновени. Председателят на Централния съвет на мюсюлманите Айман Мазиек разкритикува изявлението на Фридрих и го обвини в липса на чувство за реалност. Според Мазиек историята на Европа показва еднозначна обвързаност на континента с исляма и ислямския свят.

"Никой не може да си затвори очите пред това. Мюсюлманите в Германия не могат да бъдат отделени от нея", каза в интервю за германски вестник Айман Мазиек.

Има нужда от нови усилия по интеграцията на мюсюлманите

Липса на чувство за реалност?

"Новият вътрешен министър демонстрира трудно смилаема представа за обществото ни, след като твърди, че мюсюлманите може и да са част от Германия, но не и ислямът, защото за него нямало исторически основания", заяви лидерът на Зелените Джем Йоздемир. Самият той е от турски произход.

Лидерът на Зелените изрази съмнения дали новият вътрешен министър ще иска да продължи започнатия от предшественика му диалог за интеграцията на мюсюлманите в германското общество. Остро реагира и Клаус Воверайт, главен кмет на Берлин и заместник-председател на Германската социалдемократическа партия.

"Ханс-Петер Фридрих трябва най-напред да покаже, че може да работи като вътрешен министър, да си отвори очите за политическите реалности в Германия и едва тогава да прави изявления", заяви саркастично Воверайт и предупреди: "Ако Фридрих се опитва да разцепва германското общество още в първия си ден като министър, то няма да му е лесно да остане на този пост."

АГ/ДПА/М. Липчева-Вайс/Б. Узунова

дойче веле / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи