Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, януари 13, 2011

Мюфтия призовава за междурелигиозен мир в Косово

„Ислямът няма нищо общо с тероризма, фундаментализма, убийствата на невинни хора. Това противоречи на нормите на исляма”, казва мюфтията Наим Тернава. [Линда Карадаку/SETimes]

В ексклузивно интервю мюфтията Наим Тернава говори за съвместното съществуване и същността на исляма.

От Линда Карадаку за Southeast European Times от Прищина

Ръководителят на ислямската общност в Косово, мюфтията Наим Тернава, смята, че независимостта на страната е създала по-добри възможности всички религиозни общности да упражняват свободно своята вяра, както и за насърчаване на подобряването на регионалното сътрудничество.

В интервю за SETimes Тернава заяви, че тъй като ислямската общност е най-голямата в Косово, тя носи най-голяма отговорност.

„Затова се чувствам добре, когато в Косово има сигурност и междурелигиозен мир”, заяви той, като добави, че мирът и сигурността са важни за всички вероизповедания.

По време на конфликта със силите на Слободан Милошевич през 1998–1999 г. бяха разрушени джамии, а 37 имами бяха убити. Днес в независимо Косово ислямската общност се чувства уважавана, в безопасност и сигурност. Въпреки това, казва Тернава, някои проблеми остават.

„Юридическият статут на религиозните общности не е изяснен”, каза той. „Не ни е предоставено достатъчно пространство, за да дадем своя принос в борбата с негативните явления.”

Той посочва, че обществото иска религията да бъде включена в учебната програма на държавните училища, момичетата да имат право да носят фередже в училище и за ислямската общност да бъде изградена допълнителна инфраструктура.

„Наричаме го традиционен ислям”, отговаря Тернава на въпрос за вида ислям, който се проповядва в Косово. „Имаме правото да го наречем така; той е истински, чист. „Не е необходимо да даваме на исляма друг имидж в зависимост от страната, мястото, където живеят вярващите.”

Той отхвърля твърденията за влияние от страна на радикално настроени лица извън страната. В периода след войната, признава той, в Косово навлязоха и започнаха да извършват дейност различни асоциации, а някои от техните членове се опитваха да променят представите на млади хора.

„Вярно е, че... всеки можеше да влезе и да излезе безконтролно в продължение на дълго време. Дойдоха и неканени хора – от Изтока и Запада, които не искаха най-доброто [за] Косово”, казва той.

Това обаче се промени. Днес, настоява той, ислямската общност в Косово „е консолидирана: в нея нямаме чужденци, всички сме косовари. Заради това стана невъзможно някои лица и групи да постигнат успех в Косово.”

Въпреки че ислямската общност в Косово „не контролира границите”, мюфтията казва, че е призовал местните и международните институции да бъдат по-бдителни, когато проследяват кой влиза и излиза от страната. Ислямът проповядва мир и просперитет за всички и се противопоставя на насилието, заявява Тернава.

„Ислямът няма нищо общо с тероризма, фундаментализма, убийствата на невинни хора. Това противоречи на нормите на исляма", твърди той. Религиозното съвместно съществуване, добавя той, е естествено и е градено с векове.

В Косово „имаме семейства от различни религии, които живеят под един покрив”, отбелязва той. Той обаче заявява, че се противопоставя „на опитите на някои мисионери да покръстят мюсюлманите в християни”, като посочва, че хората трябва да могат да избират своята религия.
Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи