Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, януари 05, 2011

Преиначена статия провокира омраза към мюсюлманите в България


Фантазията на "блиц" се развихря още повече -

Шейх Абдал:Пловдив ще бъде център на европейския ислям или сцена за избухване на насилие!Оригиналната статия на английски език:

Plovdiv:Granada of the East,Abdal Hakim Murad !
и манипулативната статия (интерпретация на български език) по-долу:

Християни ползват Джумая джамия за писоар, провокира шейх

PlovdivMedia - Християни ползват Джумая джамия за писоар, провокира шейх
Ислямистки сайт във Великобритания описва Пловдив като опоскан мюсюлмански град. Създаденият през 1996 г. www.masud.co.uk публикува голяма статия на шейх Абдал Мурад Хаким, посветена на града ни. Гръмкото заглавие „Пловдив – Гранада на Изтока” още от първите редове убеждава, че под тепетата е имало процъфтяващо средище на ислямската култура, което християнските „варвари” са унищожили.
Христо НИКОЛОВ
Шейх Хаким цитира пътеписите на стария турски пътешественик Евлия Челеби, който описва, че когато минал под тепетата през 1650 г., тук имало 53 джамии, 70 училища за изучаване на Корана, 9 медресета, 7 колежи за напреднали в рецитирането на Корана, 8 обществени бани и 11 Суфи ложи. „Днес е трудно да се представим това великолепно мюсюлманско минало, пише авторът-ислямист. - „Картината на модерния град, който наближаваме, не прави нищо, за да разсее този мрачен образ. Километър след километър се редят празните сгради на заводите от комунизма, които се разпадат, заедно с идеологията, която ги е създала. Бул. „Ленинград” и Индустриалната зона приличат на военни окопи. Мъже, седнали на сянка, пушат и зяпат минувачите”, добавя авторът картина от Главната и вещо обяснява, че в някои райони на България безработицата достигала до 50 процента. С други думи, останалите без работа филибелии, клечат на Джумаята, сърбат кафе и бленуват по славното Османско минало.
„Престъпността е широко разпространена, оплаква ни Абдал Мурад Хаким. - Банди действат безнаказано в мафиотски стил, а в същото време новият елит на съмнителни предприемачи строи лъскави вили в северната част на града. Къщи в западен стил заменят в района на Новотела сивите жилищни сгради от епохата на Сталин. На другите места, обаче, мрачната бедност е поголовна.”
На какъв хал е Пловдив било най-видно, ако се качим на Бунарджика и хвърлим от горе едно око над града, дава акъл ислямистът. От Альоша се откривала гледка към прекрасните паметници от отоманскто минало на града и към...грозните блокове от съветската епоха. „И все пак не може да се заличи, че това е мюсюлмански град, - убеждава ни ислямистът. – Макар, че от бившата гора от минарета са оцелели само няколко. За да се открият следи от живота на мюсюлманите, трябва да се отиде надолу по течението на река Меридж, както наричат Марица. Тук няма да чуете звука от воденичното колело на някогашните турски воденици, нито живописните стари къщи по брега, на които така са се възхищавали пътешествениците от Викторианската епоха. Сега крайбрежието е тотално запустяло и изоставено. Километър след километър брегът на Меридж е обрасъл с храсти и пълен с плъхове. Най-сетне се натъкваме на едно истинско чудо – Имарет джамия. Тя е построена през 1444 г. и заедно с гробницата на Шихабедин паша е оцеляла по някакво чудо. „
Абдал Мурад Хаким оплаква и съдбата на старите турски бани във Филибе. Негодува, че бисерът на ислямската архитектура Чифте баня е превърнат в изложбен център, където се показвали модерни арт-инсталации със съмнително качество. „В полуразрушените стаи, все още излъчващи турски дух, днес се усеща само чувство на загуба и меланхолия. Трудно е да си представя сцената на това, което е било тук преди сто и тридесет години: меки дивани, масажисти, аромат на балкански тютюн, турска баня с отделни крила за дамите и за сефарадските евреи. Сега от това е останало само прах и лющеща се от стените боя. Мюсюлманският Пловдив тук е толкова далечен и чужд, колкото и древен Египет”, жалва се патетично британският ислямист. След това оплаква и съдбата на някогашната джамия на бул. „6-ти септември”, превърната от Лино Тонан в ресторант. Ужасен от непристойните фрески по стените там, Абдал Мурад Хаким описва как на тавана голи жени яздят магарета, а мъже обръщат бутилка след бутилка ракия и пеят непристойни песни. Ислямистът тръби, че ресторантът е провокация срещу световното мюсюлманство, защото в някогашната джамия днес се сервирали свинско и вино.
„Християните в Пловдив не се дразнят от всичко това, но тази провокация не е останала незабелязана в международната общност, размахва пръст британският ислямист. Той препоръчва да бъдат възстановени като джамии не само бившият ресторант „При Лино”, но и някогашната Шокур джамия, която също действала като заведение. Ислямистът вече бленува как отново растат и минаретата на съществувалите някога джамии Кади Сейфулах, Йесилоглу, Анбер Кади, както и медресето Карагоз паша!
Той поне е доволен от запазените „османски” къщи в Стария град, които му напомняли за някогашната столица на маврите в Испания – Гранада. След което обяснява, че Куюмджиевата къща, днешният Етнографски музей, била строена през 1848 г. за мюсюлманската фамилия Куюмджиоглу. И не може да проумее, защо в пътеводителите я представят като „прекрасен пример на българската възрожденска архитектура”. „Там сега се помещава Етнографският музей, които, въпреки демографският превес на мюсюлмани в региона и на тяхната богата ислямска култура, изцяло игнорира съществуването на нехристиянски общности”, възмущава се ислямистът. И признава, че Куюмджиевата къща още веднъж му вдигнала кръвното и го отказала от разходка из Стария Пловдив. За това побързал да намери покой на душата си в неповторимата Джумая джамия. Там обаче установил, че „външните й стени се използват като писоар от пияни християни.
„Пловдив ще бъде или процъфтяващ център на Европейския ислям, или сцената за ново избухване на насилието, ислямофобията и инквизицията”, заплашва шейхът.
„Това са фантазии на болни мозъци, коментира общинският съветник на ВМРО-НИЕ Слави Георгиев. – Не знам колко души го четат този сайт, но на него сигурно стои датата 1 април”.
Авторът на простиращия се на 5 страници материал за Пловдив обаче не е някакъв заблуден британски ученик, изповядващ исляма. Шейх Абдал Хаким Мурад е завършил Кеймбридж, след това три години е изучавал Корана в Кайро, по-късно е специализирал в Йемен. В момента е секретар на Мюсюлманската Академия в Лондон и пише статии за много от изданията на Острова. В статията си не споменава кога е посетил Пловдив и какво е търсил тук. Целта му обаче е ясна–възстановяване на „славната” Османска империя под тепетата.

Публикувана на
3 Януари 2011 година

http://www.plovdivmedia.com / BgTimes.Net

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи