Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, септември 21, 2009

Започва големият мюсюлмански празник Рамазан байрам !

От 18.09.2009 - 22.09.2009 г. включително е ВАКАНЦИЯТА за Рамазан или Шекер Байрам !

Мюсюлманите празнуват днес Рамазан байрам !


Мюсюлманите в цял свят празнуват днес Рамазан байрам. В България Рамазан байрамът започва с празничен намаз - молитва, придружена с определени действия, във всички 1100 джамии.

В София сутрешният намаз ще започне в 7.54 ч., а в останалите населени места - с 19 минути по-късно. С празнична проповед мюсюлманите ще бъдат призовани да спазват традициите, да почитат повелите на пророка Мохамед за мир, разбирателство, милосърдие, единство и добруване. Чрез молитва те ще приветстват пророка, ще изразят своята признателност към Всевишния и ще поискат прошка.

Рамазан байрамът е празник, с който се отбелязва краят на едномесечните пости /оруч/ по време на свещения месец Рамазан. Според хадисите на Мохамед /думи и дела на пророка/, в празничния ден, преди сутрешния намаз, трябва да се хапне нещо сладко.

След сутрешната молитва мюсюлманите се отправят към гробищния парк, за да уважат първо паметта на починалите си роднини и близки. Те изричат заупокойните молитви "фатиха" и "ихляс", и оставят на гробовете вода за птичките. По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките. По-младите целуват ръка на по-възрастните и им искат прошка, а скараните трябва да се помирят. На децата се раздават дребни пари и лакомства.

Рамазан байрамът е известен още и като шекер байрам, тъй като на празника се раздават бонбони и сладкиши. Основният смисъл на празника е искането на прошка от близките. Аллах не опрощава грехове, накърняващи достойнството и правата на друг човек, затова единственият начин е да се извиним и да поискаме прошка от човека, когото съзнателно или не сме наранили.

За пръв път Рамазан байрамът се чества през 625 г. след Христа. Това е втората година от преселването на мюсюлманите от Мека в Медина. Като новосъздадена тогава религия в исляма няма празнични дати. Поради това преселилите се в Медина мюсюлмани започнали да честват празниците на християни и евреи, отбеляза Ведат Ахмед. Тогава пророкът Мохамед решава да възнагради своите последователи, като обяви два големи празника - Рамазан и Курбан байрам.

БТА

Минаре България
-

Лакомства за Рамазан байрам.
Снимка: akpinar.wordpress.com
.

Започва големият мюсюлмански празник Рамазан байрам !

Нахиде Дениз - Истанбул

В Турция започва ваканцията от 18 септември 2009 г. за големия мюсюлмански празник Рамазан или Шекер Байрам, която ще продължи до 22 септември 2009 г. включително.

Държавните учреждения, борсата и банките, производственият сектор няма да работят. Но като цяло търговската мрежа ще работи, повечето молове и магазини ще бъдат отворени.В събота свършва месецът на големите пости Оруча и започва Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам.

Проучванията на общественото мнение показват, че за повечето турци (около 64 процента) Рамазан байрам има значението на общуване между роднини и близки, което се изразява в размяна на гостувания.

Около 22 процента предпочитат на байрама да си седят в къщи, а според болшинството млади хора прзаникът е възможност за ваканция.

Турците харчат средно по около 23 лири за покупки за Байрама, главно за сладки вкусотии, поради което се нарича и Шекер Байрам. БНР

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи