Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, септември 08, 2009

Най-отличителният белег на Рамазана е Споделянето !

Рамазан 2009 г.!

Още за Рамазан 2009 ТУК !

Най-отличителният белег на Рамазана е Споделянето !


Споделянето е най-отличителният белег на Свещения месец Рамазан. Около тази идея се обединиха участниците в традиционната вечеря-ифтар, организирана от в. “Заман” по случай Рамазана. Представители от различни среди се събраха, за да споделят обща трапеза в София.

“Една от най-важните специфики на Рамазана е възможността да сме съпричастни с бедните и препоръката за подялба. Споделянето на нещо с някой друг е причина за духовна хармония и благодат у личността. В тази връзка бих искал да споделя удоволствието от това да споделим тази свещена вечер”, това подчерта в приветственото си слово главният редактор на в. “Заман” Еркан Тунджа. Той посочи, че Рамазанът има способността да сплотява всички. “По тази причина пожелахме да споделим тази хубава вечер с нашите приятели”, допълни той. “Споделяйки заедно тази вечер, изживяхме тази характерност на Рамазана”, каза турският посланик в България Мехмет Гюджюк. “Много се радвам, че бяхме заедно през Рамазана с хора от различни среди. Искам да благодаря на организаторите за тази вечеря-ифтар, която според мен е полезно мероприятие”, посочи Гюджюк.



“Рамазанът учи хората на милосърдие. Защото едно е да знаеш, че има хора, които гладуват, друго е да усещаш това, което те усещат всеки ден”, изтъкна зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн. По неговите думи, когато пожелаеш да събереш хора и да ги нахраниш, получаваш най-голямото удовлетворение, като най-голямото щастие е да видиш радостта в очите на хората. Бирали Мюмюн посочи, че ние сме в един прекрасен месец, който е емблематичен за мюсюлманите в цял свят. Това е не само поради факта, че през него е низпослан Свещеният Коран, но и поради това, че всеки един мюсюлманин влиза в една школа в продължение на 30 дена. Зам.-главният мюфтия изтъкна, че в един от стиховете на Свещения Коран, в който се говори за говеенето, е посочено, че и преди мюсюлманите е имало вярващи - юдеите и християните. И сред вярващите най-добрият начин човек да изрази своята вяра е говеенето. И то с един резултат: за да се побоите! “Заедно с всички мюсюлмани ние влизаме в школата на Рамазана, която е необходима за всеки един човек. Необходима от гледна точка на това, че човек калява волята си, човек ревизира своите дела и става съпричастен на тези, които не могат да намерят най-необходимото за човешкото съществуване - хляба и водата”, подчерта Мюмюн.

“За това, че днес всички ние, използвайки тази школа на Рамазана, ревизирайки собствения си духовен статут и вяра, ние повишаваме и зареждаме връзката си с Бога, за да бъдем по-добри, за да спечелим Божието благоволение. А то ни е необходимо, за да живеем в един по-добър свят”, посочи той. В заключение Бирали Мюмюн благодари на домакините, “които днес се радват да споделят с нас тази вечеря”.

Вечерята започна с молитва, прочетена от зам.-главния мюфтия Ведат Ахмет, отправена за ифтара. След това гостите на вечерята имаха възможността да опитат вкусотиите на турската кухня. Вечерята приключи с изпълненията на звездата на етно-поп музиката Сунай Чалъков, който беше бурно аплодиран от публиката.

Бойко Борисов: Страната ни е модел на разбирателство

В специално изпратено поздравително писмо по случай вечерята-ифтар министър-председателят Бойко Борисов подчертава, че през последните десетилетия страната ни служи за модел на разбирателство и взаимно зачитане на традициите на всички вероизповедания. “Високо ценя приноса на в. “Заман” за популяризирането на това наше постижение”, посочва премиерът. “Вярвам, че и занапред ще работите за утвърждаването на културата на религиозна и етническа толерантност, която е фундаментално условие за успеха на обществото ни”, изтъква премирът Борисов. “Желая добруване и разбирателство в семействата ви! Вярвам, че ще работим заедно за европейското бъдеще на страната ни”, допълва в заключение той.

Говеенето и Човешкото его

Мюсюлманите, прекарали деня в говеене през дните на свещения за тях месец Рамазан, веднага след залез слънце разговяват с вечеря, която се нарича ифтар. Според преданието Господ подложил човешкото его на най-различни изпитания. След всяко изпитание човешкото его е давало един и същ отговор: Ти си си Ти, а аз съм си аз. Най-накрая Господ подложил егото на гладуване. Отговорът, получен след изпитанието, бил различен: Ти си господарят на всичко и всички, а аз съм твой раб. Оттогава говеенето заема мястото си сред богослуженията.

Сближаване на държави с различни религии

“Искам да приветствам в. “Заман”, който направи това традиция и прави това събиране, свързано с Рамазана. Това е една хубава традиция и наистина заслужава да бъде поздравена”, подчерта бившият президент Желю Желев. “В такива случаи се сближават не само отделните хора, но това е сближаване на държави с различни религии”, посочи Желев. Според него пример за това са България и Турция, които имат великолепни отношения в продължение на много години. Желев съобщи, че на 9-11 октомври организират поредната конференция на Балканския политически клуб, където ще се разглеждат пътищата на Турция към ЕС. “Ние смятаме, че Турция е страна, узряла за пълноправно членство в ЕС, и на тази конференция непременно ще подкрепим нейното желание, воля и стремеж да стане пълноправен член на ЕС. И това ще бъде по убеждение, тъй като не може на Балканите да има страни извън ЕС и за тях да има визи и прочие, което създава недоволство, а друга част се явява по-облагодетелствана”, изтъкна Желев. “Ние искаме всички балкански държави без изключение, разбира се, като изпълнят необходимите условия, да станат пълноправни членове на ЕС. За да може нашият регион - Балканският, да решава изключително важните проблеми, които са важни преди всичко за Европа поради специфичното географско положение на Балканите и специално на Турция, която е държава на два континента”, допълни той.

07 September 2009, Monday
ТАЙФУР ХЮСЕИНОВ СОФИЯ

Вестник "Заман"

Минаре България

Още за Рамазан 2009 ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи