Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, септември 13, 2009

Поредният опит да бъде поруган мюсюлмански храм – Централната софийска джамия „Баня баши” !

[2009-09-13]

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание информира българските медии и цялата българска общественост за поредния опит да бъде поруган мюсюлмански храм – Централната софийска джамия „Баня баши”, единствена в столицата, която и до сега е била многократно обект на посегателство и оскверняване.

Като част от проекта за построяването на софийското метро неотдавна започнаха изкопни дейности на 2 метра разстояние от стените на храма. Своевременно Главно мюфтийство сезира Министерството на културата и Столична голяма община като обърна внимание на обстоятелствата, застрашаващи джамията от увреждане или разрушаване. Получихме отговор от Министерството на културата, че са предприети мерки за проучването на случая. Въпреки това уверение след интензивните изкопни дейности се появиха видими пукнатини по стените и купула на храма, които са реална опасност за трайното увреждане на тази културна ценност, която е уникална по своето историческо значение.
Мюсюлманското изповедание обръща внимание на българските държавници, че това безотговорно отношение към ислямските ценности е обезпокоително и се подсилват съмненията ни, че през последните години има тенденции за негативно отношение към мюсюлманската общност и проблемите и. Припомняме, че на 15.05.2009 г. ръководството на Мюсюлманското изповедание излезе с декларация, която обобщаваше проблемите и очакванията на мюсюлманите в сферата на религията. Въпреки призива ни за широка обществена дискусия в тон на диалог ние не отбелязваме напредък за решаването на нито една от проблематичните точки. Напротив, те се задълбочават, както е видно и от застрашавенето на целостта на софийската джамия във време на честване на месец Рамазан. Тези действия са необясними, обидни и застрашават правата на изповядващите исляма в България.
В заключение отново призоваваме отговорните институции и органи да се намесят активно при опазването на паметника на културата от национално значение „Баня баши”, коята е необходима за ежедневните молитви на мюсюлманите в гр. София.

ПРЕССЛУЖБА НА ГЛАВНО МЮФТИЙСТВОhttp://www.kircaalihaber.com/Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи