Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, януари 27, 2010

Мюсюлманките във Франция вече няма да могат да пътуват с обществения транспорт,ако носят бурки !

Оковани женски тела?

Бурката ли е същинският проблем на французите?
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Бурката ли е същинският проблем на французите?

Мюсюлманките във Франция вече няма да могат да пътуват с обществения транспорт, ако носят бурки. Парламентарна комисия препоръча приемането на съответен закон. Вместо да помага, законът всъщност подклажда напрежението.

Едва ли Никола Саркози е бил наясно как точно ще се развие дебатът за бурките във Франция. Изказванията му през миналото лято, че носенето на бурки в страната не е желателно и няма и да бъде приемано, отвори кутията на Пандора. Тези негови думи създадоха много повече напрежение, отколкото вероятно самият президент си е представял. Някои политици изпаднаха в ярост и държаха речи, от които човек би си помислил, че цялата френска нация е застрашена от огромен и вездесъщ враг.

Пречи ли решетката?Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пречи ли решетката?

Тактика за отвличане на вниманието

А всъщност засегнатите от евентуалната забрана на бурката (булото, което покрива тялото от главата до петите, като дори очите са поставени зад решетка от плат) или пък на никаба (покривалото, при което поне е оставено място за очите) са между 400 и 2.000. Малцинство, дори ако го сравним с цялото мюсюлманско население на Франция, което възлиза на 5 милиона души, а съобразено с общото население на страната от 65 милиона, процентът е направо минимален.

С други думи - за какво става наистина въпрос при този дебат? Отговорът е сравнително лесен: става дума за политическото профилиране на един президент, който обича светлината на прожекторите и който чрез този дебат умело отнема вниманието на обществото от реалните проблеми във Франция и то два месеца преди местните избори в страната. Защото освен да издигат лозунги, хората около Саркози нямат отговор на повечето наболели въпроси. Вместо да ги търсят, те подклаждат дискусия, която поражда страх и напрежение, както у засегнатите жени, така и у тези, които досега не са се и замисляли за бурките и това дали имат мнение за тях или не.

Забраните никога не са били ключ към свободата

Ако целта на привържениците на този закон наистина е свободата на индивида и интеграцията на мюсюлманите във френското общество, те би трябвало да заложат на далеч по-ефективни идеи като педагогически проекти, които да улеснят социалната и културна интеграция на засегнатите мюсюлманки, които носят бурки. Защото бурката не е наложена от религията, тоест е свободен избор. Или семейна принуда, но в никакъв случай не и религиозна. Тези хора трябва да бъдат убедени да не покриват тялото си от главата до петите, а не да им се налагат забрани. Защото такива забрани създават хаос и напрежение, вместо да допринасят за така лелеяната във Франция свобода на индивида.

Автор: Х. Ярчик, Е. Видински / Редактор: Б. Григорова

Радио "Дойче веле" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи