Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, април 25, 2008

В кръчмите на Мали плаща само мъжът,затова яде първи

Страната на хипопотама

Важните джамии се познават по щраусово яйце на покрива

Наталия Малчева

Африканска държава с мюсюлманско население, арабско влияние върху културата и щипка френски аристократизъм. Всичко това е Мали. Макар и слабо позната у нас дестинация, страната очарова осмелилите се да се впуснат в приключението. Именно липсата на масови туристи е оставила непокътнат автентичния чар на държавата. Ако мечтаете да бъдете откриватели и истински пътешественици, нарамвайте раницата, купете си билет до столицата Бамако и изминете 4500-те километра, които делят африканския град от родината. Преди тълпите от туристи да атакуват страната и нейните забележителности. Защото не бива да забравяте, че пустинният град Тимбукту (или Томбукту) беше номиниран за едно от новите 7 чудеса на света. Ако държите да пътувате с туристическа агенция, е добре да си поръчате индивидуален план на ваканцията, защото масови оферти за Хипопотама, както се превежда всъщност Мали от езика бамбара, липсват. В случай че предпочитате сам да изберете приключенията по пътя, направете си ваксина срещу жълта треска, която е задължителна за влизане в страната.

Малайците са особена порода хора, които виждат заобикалящия ги свят като платно, а природните елементи като четка, която оставя незабравими платна. Затова въпреки ужасяващата бедност и примитивни условия за живот в страната местните са усмихнати и гледат ведро на всичко. За да разберете светогледа им, или трябва да разполагате с много дълга ваканция, или поне да поназнайвате френски. Европейският език е един от официалните в африканската държава, защото е била колония на Париж. Затова и Мали все още е позната като Френски Судан, както е наречена от сънародниците на Екзюпери. Преди това пустинната територия била владяна и от мароканците. Именно те сложили края на могъщото кралство Мали, което се намирало на пътя на керваните, преминаващи през Сахара.
Мали е една от най-големите държави в Африка и е на 24-о място в света по площ
За съжаление обаче си нямат море. А и около 65% територията й е заета от пустиня, която я прави една от най-бедните в света. Интересен факт е, че една част от депутатите в страната (13 от общо 160) се избират от малийците в чужбина. Жителите на страната се занимават предимно със земеделие и животновъдство. Тук се добиват сол и злато, което е и едно от зрънцата в легендите за митичното богатство на древните господари на пустинята. Основният износ в чужбина обаче е на памук. Средните температури са 20-24 градуса по Целзий. Ако посетите страната от ноември до юни, се пригответе да се преборите с вятъра "харматан". През другата половина на годината пък е дъждовният период. Зеленината е предимно край реките Нигер и Сенегал и в по-голямата си част представлява храсти и акациеви савани с палми и баобаби.
Без всякакво съмнение една от най-големите забележителности в страната са
пръснатите по пътя на пътешествени-ка джамии Те са построени в неповторимия стил "сахел". Кирпичените постройки са изцяло издигнати от кал, а стените на сградата са покрити с тук-таме забити дървени пръти. На пръв поглед изглеждат странно и сградите приличат на оплешивяващ таралеж. Всъщност прътите имат своята функция. Местните ги използват като стълба и се изкачват до покрива на джамиите, за да поправят нанесените през дъждовния сезон вреди на калните сгради. На върха на по-важните религиозни храмове е поставено щраусово яйце.
Най-голямата кирпичена джамия в света се намира именно в Мали, в град Джене. Голямата джамия е построена през 1905 г., но е издигната в стила на сгради предшественици. Само на три километра, в Жено Жено пък е добито първото желязо в Африка преди хиляди годин. За съжаление голяма част от джамиите не могат да бъдат посещавани от немюсюлмани. Една от причините е, че преди време европейски фотограф християнин злоупотребил с гостоприемството на местните и използвал вътрешността на една от свещените сгради за фон на календар с голи момичета.
Можете спокойно да снимате уникалните кирпичени джамии отвън или пясъчните дюни, но преди да снимате животно или човек, е добре да попитате. Защото част от местните все още вярват, че камерата отнема част от душата на снимания. Не е добре да се движите разголени въпреки жегата, защото има голям шанс да ви арестуват. Вместо да чакате да си вземете като сувенир от изрисуваните с кал платове чак на края на пътуването, можете да ги купите веднага след пристигането си и да ги използвате като дрехи за загръщане по време на престоя. Памучните тъкани, изсушени с треви и кал, се наричат "боголан". Освен дрехи от тях се правят и одеяла, които се украсяват с важни за малийците символи. Сред тях са звездите, за да се засвидетелства колко важни са били за живота на номадите небесните ориентири. Както и раковините, преди използвани като разменна валута, символизиращи дългия брачен живот.
За да не бъдете скършен ненавреме въпреки изрисуваните платове, е добре да се движите с повишено внимание по пътищата. Прегазените по шосетата в Мали не са малко, а линейките подобно на софийските не идват винаги навреме. Ако решите да не се разхождате, най-добре вземете такси - цената се определя след пазарлък. Маршрутките са още по-зле и от родните - счупени, понякога без врати, а вместо тях, за да не паднат пътниците, е завързано предпазно въже. Повечето знаци са без надписи, само с рисунки, защото голяма част от жителите на Мали са неграмотни.
Ако местен господин ви покани на ресторант, имайте предвид, че традицията повелява да плаща само мъжът Затова и той получава първото блюдо. Пътешествието ви в Мали вероятно ще започне от столицата Бамако, или Града на крокодилите, както се превежда името й. Най-голямата атракция безспорно са шарените, изпълнени с уникални сувенири пазари. Тук можете да намерите абсолютно всичко - от дрехи в цвят индиго злато, до дискове с африканска музика. Също така, ако сте със здрави нерви, можете да се сдобиете с най-различни есенции и препарирани птици, влечуги и маймунски глави. Ако задържите погледа си дори само за една наносекунда обаче, продавачите ще ви атакуват веднага и почти със сигурност ще ви пробутат нещо, което дори не сте си помисляли, че можете да купите.
Сред другите атракции в Бамако и градовете на Мали са кръговите движения с площади и паметници по средата на пътните ленти. Можете да се отбиете и в Националния музей, чиято етнографска колекция е най-добрата в региона. В близост до столицата се намират и няколко интересни пещери, а по пътя към тях можете да се насладите на панорамната гледка на Бамако от някой от околните хълмове.

стандарт,25.04.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи