Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, март 31, 2008

Холандия се извини за антиислямски филм на местните националисти,поместен в Интернет

Николай Атанасов

17-минутният документален филм “Фитна” редува кадри с четене на Корана с тези от атентатите в САЩ през 2001 и Мадрид

Премиерът на Холандия Ян Петер Балкененде (Jan Peter Balkenende) изрази публично съжалението си във връзка с появата в Интернет на антиислямския документален филм “Фитна” на скандално известният холандски политик-националист и лидер на Партията на Свободата, Геерт Вилдерс (Geert Wilders). Въпреки предприетите от местните и американските власти мерки, вчера 17-минутният филм, чието име е арабски термин от Корана, който често се превежда като “борба”, вчера се появи в глобалната Мрежа.

“Филмът показва сцени на насилие и насажда, че ислямът и коранът са виновни за тях. Правителството осъжда подобна интерпретация и нейните автори. Филмът приравнява Исляма към насилието, а ние отхвърляме подобна гледна точка. Мнозинството мюсюлмани са мирни жители, които отхвърлят екстремизма и насилието. Всъщност жертви на екстремистите често стават самите мюсюлмани. Затова ние изказваме съжалението си, че господин Вилдерс успя да разпространи този филм”, заяви холандският премиер след извънредното правителствено заседание, посветено на скандала и очакваната след него бурна негативна реакция в ислямския свят, посочва агенция Thomson Financial.

Балкенедне допълни, че разбира чувствата, които лентата буди в мюсюлманската общност, но изрази надзеждата си за сдържана реакция от страна на ислямските организации в Холандия. “Мюсюлмани, християни и представителите на други вероизповедания могат лесно да живят в мир заедно. Проблемът не е в религията, а в неправилното й използване за разпалването на ненавист и нетърпимост. Ето защо ние още въднъж призоваваме към уважение на чуждите убеждения”, подчерта премиерът.

Както уточнява холандската осведомителна агенция ANP, юристът Елс Лукас от град Лелистад вече е подала жалба в полицията срещу филма на Геерт Вилдерс, който се обвинява в нарушаване на закона, посредством пряката съпоставка между увеличаването на броя на мюсюлманите в страната и ръста на насилието в обществото. Според нея, “Фитна” подстрекава към дискриминация и насилие.

Документалният филм на Вилдерс се появи вчера на сайта Live Leak, уточнява Bloomberg. В него кадри с четенето на Корана се редуват с картини от атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. и взривовете в Мадрид през 2004 г.

Още преди онлайн-премиерата си филмът предизвика негодуванието на мюсюлманите в Холандия, както и на властите в Иран, Египет и Пакистан. На 22 март над 5 000 души в Амстердам излязоха на протестна демонстрация срещу действията на Вилдерс и очакващата се поява на “Фитна”.

Всички холандски телевизии отказаха да излъчат филма, а американският провайдър Network Solutions закри сайта, на който първоначално трябваше да бъде поместена творбата на Вилдерс.

“Ислямът и Коранът представляват заплаха за свободата в Холандия в дългосрочна преспектива и аз просто искам да ви предупредя за това”, заяви пред журналисти самият политик, който посочи, че не смята филма си за провоказция.

Вилдерс провежда кампания срещу мюсюлманските имигранти в Холандия от 2004 г., когато беше основана неговата партия на Свободата, чийто основен лозунг бе призивът за спиране на ислямизацията на страната. Припомняме, че на 2 ноември 2004 г. холандският режисьор Тео Ван Гог, заснел филма “Подчинение” (Submission), третиращ лошото отношение към жените в ислямския свят, бе убит от 26-годишен ислямски религиозен фанатик от марокански произход посред бял ден в Амстердам. Впоследствие Мохамед Буйери бе осъден на доживотен затвор.

Дали и доколко краен е "Фитна", можете да прецените сами, като го гледате тук.

bgfactor*org,31.03.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи