Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, март 22, 2008

Извиняваме се,Мухаммед!

“Ако бяха нарисувани подобни карикатури за Исус, аз също щях да се ядосам и бих показал своята реакция”, казва свещеникът от Гьотеборгската църква Микаел Рингландер.

Кризата с карикатурите на Пророка Мухаммед отново пламна в някои страни след 2 години прекъсване. Обидните карикатури бяха публикувани от някои издания под претекст свобода на словото, но получиха критики и от християнски духовници. От друга страна, група младежи създадоха в Интернет група, наречена “Извиняваме се, Мухаммед!”. Лидерът на групата Андерс Бьотер посочва, че много датчани, смятат като него, че карикатурите са обидни и са били излишни. След 2 години въпросните карикатури, обиждащи Пророка Мухаммед, отново бяха публикувани. Причината за повторното нажежаване на обстановката бе разкритият от властите заговор за убийството на един от авторите на карикатурите - Курт Вестергаард, и публикуването им в 11 вестника с цел обща реакция срещу заговора.

Преминаването на кризата от Дания в Швеция, Холандия и Испания се разглежда на ниво “свобода на словото и медиите”. Един от най-важните датски вестници приема, че публикуваните карикатури са провокативни. Вестник “Берлингске-Тиденте”, който за първи път публикува карикатурите, твърди, че “когато става дума за свобода на словото, не трябва да се спори дали да бъдат публикувани”.

След като през 2007 г. нарисува карикатури в същата насока, шведският карикатурист Ларс Вилкс отново е на преден план. Един от авторите на въпросните карикатури, той беше признал преди няколко месеца пред шведския вестник “Експресен”, че целта му е била да провокира и унизи мюсюлманите. Авторът на подигравателните и оскърбяващи карикатури подчертава, че благодарение на създалата се ситуация цели да се облагодетелства от създалата се обстановка и да спечели повече пари. След като получи множество смъртни заплахи, полицията засили неговата охрана.

В Дания вечерта на 13 февруари, когато повторно бяха публикувани въпросните карикатури, пламнаха безредици, след което бяха задържани 17 души. Според местната полиция безредиците се дължат на изселниците. Но според Дженгиз Кахраман, който живее от 20 години в Дания, изселниците в страната не се намесват в подобни безредици. Според Кахраман в страната няма расизъм и досега не е подложен на такова поведение. “Не мисля, че ще се поддадем на провокациите. Сред народа няма расизъм срещу мюсюлманите. Има предразсъдъци към мюсюлманите, но в никакъв случай враждебност”, смята той.

Духовници призовават към здрав разум

На духовните водачи се падна задачата да успокояват нажежената обстановка и да предотвратят предубедеността срещу мюсюлманите и безпокойството на християните. Един от призоваващите към здрав разум е свещеникът от Гьотеборгската църква Микаел Рингландер. Той посреща с разбиране реакцията на мюсюлманите. “Ако бяха нарисувани подобни карикатури за Исус, аз също щях да се ядосам и бих показал своята реакция”, казва Рингландер. Според него има хора, които не разбират святостта на пророците, което е много жалко. По думите му, когато се публикуват подобни карикатури, нормално е всички вярващи хора да са недоволни. “Тези, които публикуваха карикатурите, трябва да понесат и последвалата реакция”, казва Рингландер. Шведският духовник Бенгт Ваденсьо подчертава, че живеещите заедно, които са от различна вяра, трябва да уважават своите различия. Датският мюсюлмански водач Имам Абдулвахид Петерсен, въпреки че не одобрява крайностите, критикува и реакцията на датските вестници. “За проблема можеше да се намери и друг начин освен публикуването на карикатурите. Това не ми хареса”, казва Петерсен. Месут Чевикалп, Рамазан Керпетен, Дания

zaman.bg,17-23 Март,Година:16,Брой: 12

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи