Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, декември 20, 2007

Празник в Комунига

Вчера затвориха улица в селото, възрастни жени дариха стотици деца с бонбони

Николай СТОЕВ

С хубава традиция започна почитането на Курбан байрама в чернооченското село Комунига. Вчера, ден преди същинския празник, всички възрастни жени се събраха в центъра на селото и дариха децата с бонбони. За целта една от улиците се затваря за автомобили. Възрастните сядат пред дуварите на къщите със сладките лакомства. Малчуганите минават покрай тях с торбички и бабите ги пълнят с бонбони и дъвки. Всяка от тях се е подготвила предварително с най-малко по 4-5 килограма. Деца са стотици. Идват и от съседните села.
Този обичай в Комунига обаче има тъжно начало. Преди децата обикаляха къщите, където стопанките ги даряваха. Но камион прегазва дете на този празник. Трагедията става на шосето Кърджали - Асеновград, което минава през центъра на селото преди около 18 години. Жените тогава решават да не пускат повече малките да ходят из къщите. Събират се в точно определен час и децата минават покрай тях. Това разказа за “Нов живот” Хатидже Яшарова. Така няма да стават повече такива трагедии. Комунига е голямо село, разположено на оживен път.
Доволни хлапетата пълнеха торбичките с бонбони, най-малките бяха придружавани от майките си. Мъжете стояха настрани, пушеха и разговаряха.
Този ден е празник на децата. Нашият започва утре /б.р. днес/, пояснява един от тях. Тогава се коли жертвеното животно, вари се курбанът и се раздава на бедни, роднини, приятели. Това е мъжкото задължение.

в."Нов живот",четвъртък,20.12.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи