Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, декември 20, 2007

Курбан Байрам започна с молитва във всички 133 джамии в областите Разград и Русе

Разград

Мюсюлманският празник Кубран Байрам започна в 8.20 ч. с молитва във всички 133 джамии в областите Разград и Русе, съобщи районният мюфтия Мехмед Аля.

Празникът повелява след сутрешната молитва близките на починалите да посетят гробовете им и да прочетат молитва за душите им, наречена фатиха. След това в домовете се коли жертвено животно.

Според традицията и принципите на исляма, всеки може да даде курбан на този празник, а за по-заможните това е задължително. Жертвеното животно /овен, теле или крава/ се дели на три части - с едната се посрещат гости, втората задължително се раздава на бедни съседи и познати, а третата остава за семейството.

Мюсюлманите се подготвят за този ден по-рано, като избират обредното животно, което къносват и окичват с панделки или с цветна прежда, за да се разбере, че е предназначено за курбан. Хората, които ще правят курбан, заедно са винаги нечетно число - 3, 5 или 7.

Преди да бъде заколено животното, се произнася благословия, наречена текбир. Според поверието, ако посеченото животно продължи да рита дълго време, човекът, за когото е предназначен курбанът, има много грехове.

Първият ден мюсюлманите празнуват с най-близките си. На този ден по-младите целуват ръка на по-възрастните и им искат прошка, а скараните трябва да се сдобрят. На децата се раздават дребни пари и лакомства.

По случай празника, Районното мюфтийство в Разград ще раздаде пакети с по два килограма месо на 50 бедни семейства. Местни бизнесмени са известили мюфтийството, че също ще направят дарения на избрани лично от тях населени места.

Курбан Байрам е празник на жертвоприношението в чест на пророка Ибрахим. Според легендата, по волята на Аллах той е трябвало да принесе в жертва единствения си син. Виждайки силата на вярата му, Всевишният се смилил над него и му изпратил жертвено агне. Целта на курбана се изразява в богобоязливостта и подчинението на заповедта на Всевишния.

bgnewsroom*com/БТА,20.12.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи