Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, декември 12, 2007

Бивш служител на ЦРУ: Давенето на заподозрени е полезно, но е изтезание

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Майкъл Мукейси заяви днес, че ведомството му и ЦРУ започват разследване защо и как са били унищожени видеозаписите от разпитите.

[Reuters]

Давенето с вода по време на разпити спасява човешки животи в борбата с "Ал Кайда", но все пак е изтезание и не бива да се прилага. Това заяви бивш специалист на ЦРУ по разпитите докато парламентарна комисия разследва унищожаването на видеозаписи с тази техника за изтръгване на признания.

Джон Кириаку даде пример пред журналисти със заподозрения лидер на "Ал Кайда" Абу Зубайда, който през 2002г. се съгласил да разкрие всичко, което знае след само една минута "давене". "Подейства като включване на копчето за лампата", описва Кириаку, който сега работи в частния сектор. Според него изтръгнатата информация е била ценна и вероятное предотвратила нападения, но и че смята, че това е изтезание.

Давенето (waterboarding) е използвано най-малкото от средните векове насам. То се състои в потапяне на разпитвания във вода, докато започне да агонизира и изваждането му малко преди да припадне. В съвременния вариант заподозреният се полага така, че главата му да е по-ниско от краката, върху лицето се притиска кърпа и върху нея непрекъснато се излива вода, която пречи на дишането. Човекът започва да се дави и изпада в паника, че ще го убият по този начин.

"Изтезанието е забранено от американското законодателство", заяви днес пред сенатската правна подкомисия генералът от ВВС Томас Хартман. Но когато сенаторът демократ Даян Фейнстейн го попита означава ли това, че не се използват данни, събрани по този начин, той отвърна: "Не, госпожо, не съм казвал това".

ЦРУ твърди, че е унищожило записите през 2005г., за да защити от отмъщение служителите си, водили разпитите. Разкриването на този факт предизвика остри критики от правозащитници, защото със съдебно нареждане бе заповядано лентите да се съхраняват като евентуално доказателство в случай на искове от бивши затворници в лагера в базата Гуантанамо. Правният специалист в базата обаче не изключва събраните чрез давене показания да се използват пред съда в процеси за тероризъм.

dnevnik*bg,11.12.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи