Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, декември 03, 2007

Великобритания ще емитира мюсюлмански облигации

В момента пазарът на ислямски облигации се оценява ежегодно на 80 млрд. долара. Снимка: corbis.com

Британското правителство обяви, че планира първо в Западна Европа да емитира мюсюлмански облигации, т. е. ценни книжа, които не нарушават действащата в исляма забрана за вземане на лихва за пари, дадени назаем.

Представители на министерството на финансите ще обсъдят плана с експерти от лондонското Сити и смятат да емитират облигациите още в началото на следващата година. По думите на британски политици те искат Лондон да стане "световен център на ислямските финанси".

През последните години популярността на този вид ценни книжа нарасна забележимо, особено за сметка на инвеститори от държавите от Близкия Изток при високите цени на петрола.

В момента пазарът на ислямски облигации се оценява ежегодно на 80 млрд. долара, а потенциално може да достигне 500 млрд. Британското правителство не желае да остава настрана от процеса. "Потенциалните предимства на този пазар са огромни", заяви представителката на министерството Кити Ашър.

Ислямските закони забраняват вземането на лихва за пари, дадени назаем, и мнозина мюсюлмани не могат да се възползват от стандартните западни финансови продукти.

Специалните мюсюлмански облигации помагат да бъде заобиколен проблемът с лихвата и предлагат различни схеми за получаване на печалба.

За разлика от обикновените притежатели на облигации, които заемат пари на правителствата и след известно време си ги получават обратно с лихва, ислямски облигации се обезпечават с определени правителствени активи, например пътища или недвижими имоти.

Собствениците на такива облигации притежават част от тези активи и получават доходи от тях.


business*actualno*com,15.11.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи