Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, декември 13, 2007

Скандални разкрития за ЦРУ

Водене на разпит на задържан от базата в Гуантанамо

Бивш агент на американското ЦРУ за пръв път разказа пред обществеността, с какви методи тайните служби принуждават задържаните да проговарят.

За Йон Кириаку мълчанието е злато. Бившият агент на ЦРУ е присъствал на задържането на един от приближените на Осама бин Ладен, Абу Субайда, без да разкаже нищо за това в продължение на дълги години. Откак обаче Америка дискутира за тайните видеозаписи на ЦРУ и тяхното унищожаване, Кириаку започна да говори за бруталните методи на разпит, които правозащтниците окачествяват като изтезания. "Водният метод" е един от тях, който по всяка вероятност е бил документиран в записите. Кириаку казва:

"Човекът се поставя легнал върху маса, краката му са леко повдигнати. Лицето и устата му са покрити с целофан и върху тях се изсипва вода. Водата не попада в устата, но предизвиква рефлекс на повръщане и чувство за задушаване."

Йон Кириаку и сам е изпробвал този метод за тренитровъчни цели и успял да издържи само пет секунди. Спомня си, че усещането било изключително неприятно. На разпитите на Абу Субайда - един от двамата терористи, които са се виждали на унищожените видеозаписи,бившият агент на ЦРУ не е присъствал лично, но му разказали, че водачът на Ал Кайда издържал забележителните 35 секунди, след което обаче рухнал. На следващия ден той казал на разпитващите го служители, че през нощта му се е явил Алах и му казал, че е по-добре да сътрудничи на ЦРУ. Това щяло да облекчи и положението на останалите негови задържани съмишленици. Кириаку е убеден, че информациите, които Абу Субайда е изказал след разпитите, са допринесли за спасяването на човешки живот и за предотвратяването на нови терористични атаки. Според Кириаку всички методи на разпит са били разрешени от високите етажи в ЦРУ и то във всеки отделен случай. Въпреки това, Кириаку днес не би използвал тези методи :

" Навремето не го считах за изтезание. Тези хора ни мразят повече, отколкото обичат живота. Междувременно обаче промених мнението си. Методът на разпит с вода например не бива да прилагаме повече, защото сме американци и би трябвало да сме по-добрите хора."

Deutsche Welle,12.12.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи