Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, юни 28, 2007

Религиозните екстремисти си приличат, но ислямските са най-страшни

Клодия Парсънс

Мюсюлмански, християнски и еврейски екстремисти, проповядващи насилие, използват една и съща риторика за “доброто” и за “злото”. Най-добрият начин за борба с тях е да се търси решение на проблемите, тласкащи ги към екстремизъм - такива са заключенията на изследване за екстремизма, подготвено за започващата в Ню Йорк конференция “Ново мислене срещу насилствения екстремизъм и радикализацията”. Изследването е поръчано от Института Изток-Запад, експертна група по въпросите на сигурността, и констатира, че екстремистите от трите вероизповедания често негодуват срещу съвсем конкретни несправедливости - социални, икономически и политически. Но те използват религията, за да печелят привърженици и да оправдават нарушенията на закона, включително като избиват цивилни и последователи на собствената си вяра.

Авторите са сравнили идеологии, тактики на набиране на привърженици и начини за противодействие срещу насилствени религиозни екстремисти на три места - мюсюлмани във Великобритания, евреи в Израел и християни в Съединените щати. “Удивително е колко сходни са възгледите им за света и аргументите им в полза на насилието”, се казва в проучването. “Много често на Запад мюсюлманите са смятани за “главни извършители на терористични действия”, но екстремисти, проповядващи насилие, има и сред последователите на другите религии. Вторачването в мюсюлманските екстремисти отблъсква всички мюсюлмани.”

Проучването подчертава, че е важно да се анализират без предразсъдъци причините за насилието, към което прибягват последователите на различни религии: “Нещата винаги се свеждат до каузата “ние срещу тях”. Тезата е, че Бог не е замислил цивилизацията в сегашната й форма; че държавата не е оправдала надеждите на праведните и искрени представители на нацията и следователно божият закон стои над човешкия”.
“Такива са възгледите за света на евреите-ултранационалисти като Игал Амир, който уби израелския премиер Ицхак Рабин през 1995 година, на групи като “Християнска идентичност”, свързана с белите расистки организации и на други християнски групи, които нападат медиците, извършващи аборти,” се казва в проучването. “Екстремистите не могат да бъдат свеждани до обикновено зло. Не бива да се влиза в надпревара с тях за това, кой да предложи по-прости отговори на сложни въпроси”, пише в текста.

Джесика Стърн, лектор в Харвардския университет и един от главните оратори на конференцията, посвети пет години на разговори с екстремисти, въз основа на които през 2003-та издаде книгата “Терорът в името на Бог: защо убиват религиозните екстремисти”. Тя предупреди, че е опасно президентът Джордж Буш да използва понятия като “кръстоносен поход” или “освобождаване на света от злото”. “Така падаме в същия капан, в който са влезли терористите - капанът на черно-бялото мислене”, каза тя. “Екстремистите се радват много, когато американският президент говори така”.

Стърн обаче подчерта, че сравнението на екстремистите-насилници от трите религии не означава, че те представляват еднаква заплаха. “Изобщо не бива да ги приравняваме. Проблемите, създавани от християнския и еврейския екстремизъм, не застрашават света по същия начин, по който го заплашва мюсюлманският екстремизъм.”

Организаторите на конференцията казват, че целта им е да разработят безпристрастна стратегия за борба с религиозния екстремизъм. Сред гостите са представители на Държавния департамент, министерството на вътрешната сигурност, нюйоркската полиция, посолствата на Израел, Ирак, Великобритания и пратеници на организацията Ислямска конференция. След конференцията изследването ще бъде актуализирано и публикувано като доклад.
(e-vestnik>bg,16 Юни 2007/Ройтерс/БТА)

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи