Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, юни 25, 2007

Джамиите - новата ябълка на раздора в Европа

Кьолн и Севиля подеха кампания срещу строежа на нови джамии

от Дария МАНОВА

След като в редица европейски страни беше въведена забрана за носенето на мюсюлмански забрадки на обществени места, вниманието започва да се насочва към друг основен символ на исляма - джамиите, пише сп. "Шпигел". Първа беше Швейцария, където преди няколко седмици крайнодясната Народна партия поиска премахването на минарета с аргумента, че те са несъвместими с правната система в страната.

А сега изглежда, идва ред и на Германия в Кьолн организацията с крайнодесни убеждения "Про Кьолн" (Pro Koeln) поде яростна кампания срещу строежа на джамия, която се очаква да бъде най-голямата в цялата страна. Въоръжени с германски знамена, дървени кръстове и лозунги "Искаме катедрали, не минарета", около 150 демонстранти протестираха под звуците на класическа музика в квартала Еренфелд, където се предвижда да бъде построена джамията.

Според демонстрантите издигането на джамия с подобни размери в изконно християнска страна "ще е поредната крачка към ислямизацията на Европа". В протестите си движението дори е подкрепяно и от представители на организации с подобни възгледи от съседните страни лидера на австрийската крайнодясна Партия на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе и Барт Деби от белгийската партия "Влаамс беланг". Агресивната политика на "Про Кьолн" обаче е привлякла вниманието и на германската Служба за защита на конституцията заради "действия и възгледи, които могат да са в нарушение на човешкото достойнство".

Самата джамия, идеята за която принадлежи на Турско-ислямския религиозен съюз (DITIB), все още се намира в проектен етап. Предвижда се строежът й да започне през септември тази година и да продължи до 2009 г. По предварителни изчисления постройката трябва да побира около две хиляди души, което е по-малко от 2% от общото мюсюлманско население на града.

До момента инициативата е получила пълното одобрение на местните власти за проекта са гласували всичките политически партии в региона. Жителите също нямат нищо против идеята. "Свободата на вероизповеданието означава, че мюсюлманите имат същото право да издигнат свой храм, както и християните", смята Волфганг Юленберг ван Доуен, лидер на местния клон на Съюза на германските синдикати.

Испанският град Севиля също се противопостави на идея за подобен грандиозен храм, също планиран да бъде сред най-големите в цяла Европа. За новата постройка, която ще се разполага в квартала Лос Бармехалес, са отделени цели 6 хил. кв.м. Над две трети от тях обаче ще бъдат градини, а освен джамията, в комплекса ще има и библиотека, културен център и други обществени сгради. "Искаме да построим приятно и полезно място, което да служи както на мюсюлмани, така и на християни в опознаването на културата ни", заяви Малик Руис Калехас, председател на Ислямското общество на Испания, което е инициатор на проекта.

Идеята обаче била посрещната с открита неприязън от Гражданската инициатива за добросъседски отношения в Севиля, според която в град с малобройно мюсюлманско население джамия с подобни размери е не само излишна, но и предвестник на нещо по-сериозно. Според някои източници финансирането на проекта ще бъде извършвано от едно от Обединените арабски емирства, нерядко свързвани с ислямистки фундаментализъм. "Нямаме нищо против самата джамия или исляма като цяло", заяви председателят на обединението Кончита Ривас, като подчерта: "Факт е обаче, че Испания не е мюсюлманска страна." Ривас вече е успяла да събере 3500 подписа в подкрепа на кампанията си, както и обещание от местните власти да замразят проекта, докато не бъде постигнато единогласно решение по въпроса.


-------------------------

Преди няколко седмици Швейцария отново оспори славата си на толерантна държава, след като властите във Берн отказаха на ислямската група "Ума" да предоставят терен за ислямски културен и икономически център, който да бъде най-големият в Европа. Съгласно плановете центърът трябваше да включва джамия, музей, четиризвезден хотел и различни обществени сгради, и да се простира на обща площ от 23 хил. кв.м. Според авторите на проекта, оценяван на стойност от 80 млн. швейцарски франка (около 36 млн. евро), неговата цел е да запознае Европа с богатството на ислямската култура. Според градския съвет във Берн обаче градът в момента не разполага с достатъчно голяма площ за подобно начинание.
(evropa>dnevnik>bg,24 юни 2007 г.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи