Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, декември 16, 2010

Животът ни да бъде едно голямо и продължително ашуре

Мюсюлманите в Кърджали празнуваха края на Потопа

публикувана:16-12-2010

Орхан Мурад

Животът ни да бъде едно голямо и продължително ашуре. С тези думи се обърна към многобройните си фенове в Кърджали кралят на баладата Орхан Мурад и изпя през сълзи хита си “Хилади слънца да ни съпътстват в живота”. Роденият в Кърджали певец поздрави присъстващите в Културния дом с мюсюлманския празник Деня Ашуре. Той се чества в началото на месец мухарем. Отбелязва се десетият ден и според ислямската традиция ашуре значи десет. Това според Корана е денят в който е свършил Потопа и Всевишният е дал ново начало на човечеството.

Денят Ашуре бе отбелязан в Кърджали с голям концерт, организиран от вестник „Заман” и сдружение „Диалог България”. Спонсори са фирмите „Долташ”,”Полихим” и сладкарница „Босфор”. Гости бяха зам.-областният управител Асен Тюрдиев, зам.-кметът на Кърджали Елисавета Кехайова, градоначалникът на Момчилград Ердинч Хайрула, кметът на Черноочене Айдън Осман , петнадесетчленна румънска делегация от побратимения град Меджидие и др.

Деня Ашуре е ценност не само на мюсюлманите, но и на цялата човешка общност, каза в приветственото си слово генералният директор на Заман-България Кямил Демиркая. Той подчерта, че разнообразните продукти, с които се изготвя ястието ашуре са символ на обединението на хората. Сладка гозба да ядем,сладка дума да си кажем, призова Демиркая.

Този ден ни напомня, че ние хората във властта сме призвани да осигурим храна на всички хора, каза зам.-областният управител Асен Тюрдиев.

Концертът откри със свои популярни хитове на български и турски Сунай Чалъков. Той е известен в страната с това, че спечели първа награда за млад изпълнител на Златния Орфей. Чалъков слезе сред публиката и пя песни от албума си „Сватба”. С бурни аплодисменти бе посрещнат Орхан Мурад. В концерта участваше и големия майстор на саса Факри Нур с групата си.

Георги Кулов
Кямил Демиркая
Сунай Чалъков
Фахри Нур

http://kardjali.bgvesti.net / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи