Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, декември 14, 2010

ГЛАВНОТО МЮФТИЙСТВО НА БЪЛГАРИЯ ЧЕСТВА СВОЯ 100 ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

ГЛАВНОТО МЮФТИЙСТВО НА БЪЛГАРИЯ ЧЕСТВА СВОЯ 100 ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ....

В столицата София бе организирана церемония по повод годишнината...

Изпратена 14.12.2010 08:15:46 UTC

Обновена 14.12.2010 08:15:46 UTC

Главното мюфтийство на България чества своя 100 годишен юбилей.
В столицата София бе организирана церемония по повод годишнината.
В словото, което произнесе избраният главен мюфтия на българските мюсюлмани Мустафа Алиш Хаджи отбеляза, че българските мюсюлмани са били винаги верни поданици на българската държава. Той каза, че въпреки че вратата на главното мюфтийство е запечатано, не губят надеждата че справедливостта ще възтържествува.
В периода на комунистическия режим, главните мюфтии на мюсюлманите в България бяха под контрола на държавата. След свалянето на комунистическия режим главното мюфтийство получи възможността да контактува със света.
Но през последния период се изживяват събития, които напомнят за периода на режима на Тодор Живков. Касационния съд отмени компетенциите на избрания главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ и въз основа на регистрите от 1996та година назначи на поста главния мюфтия от периода на комунистическия режим Недим Генджев.
Мюсюлманите в България реагираха много остро на това решение и бе подчертано, че Недим Генджев е дал активна подкрепа на процеса на промяна на имената на турците в България и през 1988ма година е бил назначен от комунистическия режим за главен мюфтия. В изявлението на българските мюсюлмани бе подчертано, че в съответствие с валидния понастоящем правилник, бивши членове на комунистическата партия не може да се избират за главен мюфтия и за членове на върховната шура.
Днес вратата на главното мюфтийство е запечатана и е под полицейски кордон. Все още българският съд не одобри решението от 2009та година за избора на Мустафа Алиш Хаджъ от страна на българските мюсюлмани за главен мюфтия.

ТРТ / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи