Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, декември 21, 2010

Коран,написан с кръвта на Саддам Хюсеин

© снимка:Reuters

в. Гардиън

Духовете в Ирак са разбунени от зловеща останка от управлението на Саддам Хюсеин - ръкопис на Корана, изписан с кръвта на диктатора, пише вестник "Гардиън".

В продължение на две години, в края на 90-те, Саддам прекарвал време с медицинска сестра и калиграф. Сестрата източила общо 27 литра от кръвта му, а калиграфът я използвал, за да създаде страховитото копие на свещената книга на мюсюлманите. Вече почти осем години след падането на режима обаче тя все още стои далеч от очите на обществеността - заключена зад три масивни врати в джамия в Багдад.

Саддам поискал да прегърне повторно религията и решил да даде кръвта си за изписването на Корана, след като най-големият му син Удай оцелял при опит за покушение. В резултат на това се появил майсторски изработен ръкопис, който би намерил място във всеки музей, ако не беше изписан с кръв.

Според Али ал Мусави, говорител на премиера Нури ал Малики, кървавият Коран не бива да бъде излаган в държавен музей, защото никой иракчанин няма да иска да го види. Той допуска варианта ръкописът да бъде поставен в частен музей, по подобието на изложбите на предмети от времето на нацизма и комунизма.

"Това е безценно, струва милиони долари", коментира книгата Шейх Ахмед ас Самараи, шеф на Сунитската фондация. Той обаче не одобрява постъпката на Саддам. "Не е трябвало да изписва Корана с кръв. Това е харам (грях)".

Въпреки това Самараи е съхранил уникалния препис по време на касапницата, която настана в Ирак след нахлуването на американските войски през 2003 г., като криел някои от страниците в дома си, а други местел по домовете на роднини.

Ръкописът е скрит зад три ключалки и трите ключа се съхраняват на различни места. За да бъде допуснат екипът на "Гардиън" е било необходимо съгласието на цяла комисия. Три поредни правителства в Багдад след свалянето на Саддам така и не са могли да решат какво да правят с книгата.

Докато Ирак бавно се опитва да сформира четвърто правителство, общественото внимание се насочва към трудния въпрос какво да се прави с паметниците от времето на Саддам, които символизират тираничното му управление, но в същото време са станали нарицателни за Ирак. Някои, като кръстосаните мечове, под които някога преминаваха военните паради на Саддам в центъра на Багдад, са се превърнали в символ на столицата, също както църквата Света София в Истанбул или Старият град в Дамаск.

Сред политиците се води спор за останките от миналото. Според някои всички реликви на режима на Саддам трябва да бъдат премахнати, тъй като те са създадени от най-големите таланти на страната, за да възхваляват тоталитаризма и личността на един зъл диктатор.

Други са на мнение, че паметниците са част от историята на Ирак, която трябва да се помни и от която трябва да се извлекат поуки.

След време наследството на Саддам Хюсеин и бруталното му 30-годишно управление вероятно ще се превърнат в предмет на по-умерен дебат, подобен на обществените дискусии в Германия в края на 40-те години, след свалянето на нацистите, прогнозира "Гардиън". (БТА)

др / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи