Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, декември 16, 2010

Модата и ислямът

От любов към Мохамед

Мода и за двата пола

Мода и за двата пола

Модата и ислямът не са взаимоизключващи се понятия. Това доказват творенията на дизайнера Мелин Кесмен. От любовта му към пророка се заражда неговата марка "Стайлислям". А моделите му съвсем не са само за мюсюлмани.

Млада мюсюлманка със забрадка позира с дамска чанта, направена от молитвено килимче със светлозелена бродерия. Снимките са предназначени за новата рекламна кампания на Мелин Кесмен. Става дума за молитвени килимчета уникати, които са подходящи както за молитви, така и за пикник или могат да се използват и като чанта. Кесмен вече е продал стотици от тези чанти.

Модата - мост между религиите

Германският дизйнер от турски произход разработва новите си модели в модерно обзаведеното си бюро във Витен. От тонколоните се носи нежен джаз. Кесмен е облечен с тениската, с която преди четири години започва бизнеса си. На нея пише на английски: "Обичам моя пророк". За Кесмен модата е начин да изживява религията си. "Ако ислямът твърди, че е вечен и универсален, то тогава мюсюлманите през 21 век могат да изживяват религията си и чрез модата", казва Мелин Кесмен и споделя, че за него като дизайнер модата е мост между културите и религиите.

"Обичам моя пророк"

Когато през 2005 в медиите се появяват карикатурите на Мохамед, 35-годишният мюсюлманин живее в Лондон. Кесмен е критично настроен към тях, но и към реакцията на мюсюлманите, които според него са били "глупави, прекалени и също толкова ненужни". Той се самоопределя чрез любовта си към пророка Мохамед. За насилие и принуда място няма.

Не само за мюсюлмани

Именно това е посланието, което Кесмен иска да разпространи чрез тениските, които изготвя. Идеята му се радва на успех и той постоянно създава нови модели с най-различни надписи, като "Забрадката - мое право, мой избор, мой живот". Това послание всъщност дава началото на семейната фирма "Стайлислам". Междувременно в нея вече работят и хора, които не са членове на семейството, а продуктите се предлагат по интернет в цял свят. Фирмата има магазини в Медина и Истанбул.

Кое обаче прави мюсюлманската мода толкова специална? Според Кесмен тениските не бива да подчертават сексуалността. Дрехите трябва да са красиви, но да не се набиват на очи. Всъщност повече от една четвърт от клиентите на Кесман не са мюсюлмани.

Мелин Кесмен

Мелин Кесмен

дв / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи