Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, юли 20, 2009

Салман Ауде критикува решение на Европейската комисия !

17. 07. 2009

Салман Ауде критикува решение на Европейската комисия !

На 16.07.2009 г. авторитетният аналитичен портал „Ислямът днес”, изразяващ позициите на влиятелния саудитски учен Салман Ауде, публикува статията „Европа разтваря прегръдките си за сърбите и затваря вратите си за балканските мюсюлмани”. В нея на изключително остра критика е подложено решението на Европейската комисия (ЕК) от януари 2010 г. да даде безвизов режим за гражданите на Сърбия, Черна гора и Македония за 27-те страни-членки на ЕС. Авторът на материала отбелязва, че европейското пространство „е останало затворено за мюсюлманите, дори когато те са от европейски произход, каквито са албанците в Албания и Косово и босненците.”

Електронният портал определя този акт на ЕС като продължение на „официалната расистка политика, която Европа е упражнявала още от средновековието”. Според анонимния анализатор още по-голямо е учудването, че всичко това става, след като на 15 януари 2009 г. ЕС призна масовото клане в Сребреница, а на 11 юли то беше официално отбелязано. Преди няколко дни в присъствието на 60 000 босненци и стотици чуждестранни гости от цял свят беше припомнено за кървавите събития от 1995 г. Порталът прави опит да внуши, че подобни действия на ЕС могат да бъдат квалифицирани единствено като прикрито лицемерие, тъй като в европейския печат клането, осъществено от сърбите над босненските мюсюлмани, е отбелязано твърде скромно. В интерес на истината, авторът обвинява и арабските медии в „омаловажаване” на спомена за това чудовищно престъпление.

Саудитската електронна страница цитира коментарни материали на немски средства за масово осведомяване като „Зю дойче цайтунг”, „Билд” и „Дер Шпигел”. В тях се твърди, че „сега мюсюлманите се чувстват като страна, загубила войната, тъй като са общност, очевидно нежелана от европейците”. В същото време сайтът си позволява да иронизира свещените християнски текстове, в които, според анонимния саудитец, се изразява „неистова любов” към едноверците. „Ислямът днес” категорично подкрепя тезата на вестник „Билд”, че вземането на подобно решение, едва три дни след отбелязването на кървавите събития в Сребреница, не е нищо повече от директно или индиректно поощряване на действията на сърбите в този босненски град.

В тази поредица от разсъждения се цитира и мнението на немеца Кристиан Шилинг, бивш представител на ООН за Босна, който изразява също острото си несъгласие с решението на ЕК. Той определя действията на ръководната институция на ЕС като закъснели и най-вече като „грешно политическо решение”, също и като „политическа комедия”. Немският дипломат отстоява тезата, че оттук насетне доверието към Европа няма да бъде толкова голямо, тъй като „масовото клане в Сребреница е най-голямото в Европа след Втората световна война.” Шилинг декларира, че Европа задължително трябва да прилага тъждествени критерии както спрямо палачите, така и спрямо жертвите.

Статията на саудитския портал завършва с акцент върху печалните изводи, които прави вестник „Зю дойче цайтунг”. Последният изразява увереността, че актът на ЕК ще стане причина за формирането на „гето на Балканите”. Неизвестният саудитски автор изразява подозрителността, че всичко това не е случайно. Според него Европа никога не е желаела мюсюлманите. Той мисли, че понастоящем подобни сегрегационни действия единствено рецидивират, взимайки за първообраз естеството на първите контакти между жителите на стария континент и последователите на мюсюлманската религия.

Интересното е, че нито един автор не споменава, че въвеждането на безвизовия режим все пак е част от един дълъг процес на присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Не се споменава и за консенсуса, който съществува в ЕК по отношение на разширяването на съюза в тази посока. Не се отчита също фактът, че отделните страни имат различна степен на готовност. Бързото и механично даване на негативни квалификации на действията на ЕК не винаги отговаря на истината, а още повече и не спомага за осъществяването на стратегическите цели, които са си поставили народите от този регион на стария континент. В тази връзка е полезно да бъде припомнено обстоятелството, че през 2006 г. швейцарските власти отказаха входна виза на модератора на въпросния портал - салафита Салман Ауде, обвинен в проповядването на радикален ислям. Това предизвика неговия гняв не само към Берн, но и към цяла Европа.ориентбг.инфо

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи