Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, юли 24, 2009

Започва реставрация на българския Метох в Истанбул !

Започва реставрация на българския Метох в Истанбул !

24 юли 2009 | 11:03 | Агенция "Фокус"

Истанбул. Комисията за паметници на културата в гр. Истанбул одобри проектите за реставрацията на българския Метох, съобщиха от Фондация “Български православен храм св. Стефан в Цариград”, която е инициатор и финансира проектите за реставрация, заедно с “Дирекция по вероизповеданията” към Министерски съвет.
Проектите са изготвени от фирма “Венчеслав Киров архитектурно бюро”. Идеята е Метохът да бъде реставриран в първоначалния му вид.
Очакваният срок за реставрация на българския метох в Истанбул е около година. Изпълнителят ще бъде избран чрез конкурс, като междувременно Фондацията продължава да набира средства за реставрационните дейности по Метоха. Жени Лазарова, представител на Фондация “Български православен храм св.Стефан в Цариград” сподели, че е оптимист, тъй като вековната ни история е изградила у нас чувствителност по отношение на историческото наследство и това кара много българи да се включват в подобни кампании. Фондацията има зад гърба си вече няколко успешно приключили каузи. До около два месеца се очаква да бъдат одобрени и проектите за реставрацията на българската Желязна църква “Св. Стефан” в Истанбул, изготвянето на които също е финансирано със средства, набрани от Фондация “Български православен храм св. Стефан в Цариград”.

Метохът се намира срещу Желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул. Строителството му завършва на 23 април 1850 г. - Великден и Гергьовден едновременно /по стар стил/, около година след освещаването на Дървената църква “Св. Стефан”. По този случай цариградската българска общност устройва тържествена служба с пищно тържество. Идеята била в метоха да преспиват българи, които отивали на поклонение по светите места в Палестина. Метохът се превръща в люлка на българското духовно и национално възраждане. В сградата е имало приют, редакция, печатница и семинария. През 1857 г. в Метоха се открива българско училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Там са списвани и печатани над 20 български вестника и списания. Отпечатана била и “Библия” на български език. Учредявали се просветителски и търговски дружества.
Метохът е преставлявал дълга (близо 40 м) триетажна сграда от дялан камък с 25 стаи, всички гледащи към параклиса и залива Златния рог.

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи