Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, август 22, 2007

Ще завземат ли мюсюлманите Европа? Силно преувеличено

Мохамед (във всичките му разновидности) е второто по популярност име за новородени момченца във Великобритания. В парижкото предградие Сен Дени край Сена името Мохамед е на първо място. В четирите най-големи холандски градове през 2005 г. то също е било на първо място.
Подобни факти накараха някои капацитети да предскажат ислямизацията на Европа - възникването на бъдеща “Еврабия”.

Бернард Луис, експерт по исляма, посочва имиграцията от мюсюлмански страни и сравнително високата раждаемост сред имигрантите като тенденции, които означават, че “най-късно до края на 21 век мюсюлманите ще бъдат мнозинство в Европа”.
Повечето учени, които изследват демографските тенденции, отхвърлят подобни предсказания.

Юте Клаусен, професор по политология в Брандейския университет (САЩ), която изучава европейските мюсюлмани, заяви: “Тази теза се защитава от хора, които не взимат предвид цифрите. Всички тези твърдения всъщност са емоционални”. Понякога така говорят мюсюлмани или крайно десни групировки, които имат интерес да изопачават цифрите.

На хартия мюсюлманите - независимо дали са религиозни или не - са 3-4 процента от 493-милионното население на Европейския съюз. Броят им вероятно ще нарасне, но далеч по-малко от най-крайните предположения.
Това се дължи главно на факта, че мюсюлманите в Европа и в основните “емигрантски страни” - Турция и тези в Северна Африка, имат по-малко деца. “Никой не знае колко са мюсюлманите в Европа”, твърди Клаусен.

Малко на брой европейски страни питат гражданите си за религиозните им убеждения. Според изчисления, основани на национални проучвания, в ЕС живеят 16 милиона души, определящи се като мюсюлмани. Във Франция те са около 5 милиона, в Германия - 3,3 милиона, в Обединеното кралство - 1,5-2 милиона.
“Берлин е мюсюлмански град, Париж е мюсюлмански град, и дори Мадрид и Торино са такива в известна степен”, заяви Джослин Чезари, експерт по европейските мюсюлмани в Харвардския университет.

Най-ислямската страна в ЕС е България, където 1 милион мюсюлмани представляват една седма от населението.
Раждаемостта сред мюсюлманските имигранти в Европа обаче, въпреки че все още е по-висока от средната за ЕС, спада.

Плодовитостта на жените от Северна Африка във Франция спада от 1981 г. насам, твърдят Джонатан Лорънс и Жустен Вес в книгата си “Интегриране на исляма”. “Колкото по-дълго живеят във Франция имигрантките, толкова по-малко деца раждат; плодовитостта им започва да се изравнява с тази на французойките.
Според последното преброяване на населението, алжирките, живеещи във Франция, имат средно по 2,57 деца в сравнение с 1,94 при французойките.

Спадът в раждаемостта е още по-драматичен в Северна Африка. Жените там използват повече контрацептиви и раждат деца на по-късна възраст в сравнение с миналото. Преди 35 години в Алжир и Мароко жените са имали средно по седем деца. По данни на ООН тази цифра сега е 2,5 за Алжир (както и за Турция) и 2,8 за Мароко, и продължава да спада.

Според годишника на ЦРУ “Книга с факти за света” раждаемостта в Алжир, Тунис и Турция е дори още по-ниска: под средната за Франция и под необходимото ниво за стабилизиране на раждаемостта от 2,1 деца. “Емигрантските страни” вече не изнасят висока раждаемост в Европа.

Северна Европа успя да си възвърне предишните нива на раждаемост. Няколко страни възприеха съответната политика - например по-големи отпуски за майчинство или бащинство, както и по-добри детски заведения - за да насърчават хората да имат деца.

Раждаемостта във Франция е близо до необходимото ниво от 2,1 деца за възпроизвеждане на населението. Раждаемостта в Обединеното кралство е най-висока от 1980 г. насам, благодарение предимно на по-възрастни майки или на имигрантки – само малцинство от които са мюсюлманки. Броят на децата, родени в Германия нарасна, след като през 2005 г. бе измерено най-ниското ниво след Втората световна война. Изглежда, че финансовите стимули са помогнали, но раждаемостта в Южна и Източна Европа остава ниска.

Според Съвета за национално разузнаване на САЩ през 2025 г. В ЕС ще има между 23 и 38 милиона мюсюлмани - 5-8 на сто от населението. След 2025 г. обаче мюсюлманското население би трябвало да спре да расте толкова бързо, имайки предвид намаляващата раждаемост.
С две думи, ислямизацията - да не говорим за законите на шериата - не е демографска перспектива за Европа.
(e-vestnik*bg,22.08.2007//БТА)

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи