Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, февруари 22, 2010

До една година се очаква да бъде открита най-голямата ислямска банка в света !

2010

Задава се най-голямата ислямска банка в света !

проф. Владимир Чуков

Индийският вестник „Калкута нюз” съобщава, че до една година се очаква да бъде открита най-голямата ислямска банка в света. Новината е оповестена от ръководителя на отдел „Ислямско банкиране” в американската финансова групировка „Еренст енд Янг” Самир Абди. Експертът пояснява, че проектът, иницииран от мощния саудитски банков холдинг „Бурка”, е трябвало да бъде реализиран още през 2009 г. Световната икономическа криза обаче е попречила на изграждането на тази мощна финансова институция съгласно предварителните планове.

Според запознати около десетина акционери ще бъдат ангажирани в грандиозното начинание. Сред тях са Ислямската банка за развитие към Организацията ислямска конференция, Саудитската инвестиционна банка, Кувейтската банка за недвижими имоти и други. Първоначалният капитал ще варира между три и четири милиарда долара. Три държави си оспорват домакинството на въпросния гигантски проект: Бахрейн, Малайзия и Индонезия.

Въпросното събитие е едно от поредните доказателства за разширяването на сектора на ислямското банкиране. Прави впечатление, че не само ислямски държави се опитват да привлекат инвестиции от ислямските страни чрез прилагането на инструмента на шариатското банкиране. Експерти посочват факта, че Индия все повече обръща внимание на този лост за привличането на чужди капитали. Съвсем наскоро Индийският ислямски културен център организира международна конференция по този въпрос.

Запознати припомнят, че ислямското банкиране съществува като услуга във финансовите институции на петдесет държави. Той е един от най-бързо развиващите се в цял свят. Шариатски бордове има в такива авторитетни банки като Сити груп, Дойче банк, ПНБ Париба и други. Над 300 на брой са банките, които оперират изцяло върху шариатското финансово право, а още 200 други имат шариатски отдели. Те са разпръснати в четирите посоки на планетата. По данни на BBC през 2008 г. оборотният капитал на ислямските банки е бил около 639 милиарда долара. През 2009 г. той се е увеличил с 28,6% и е достигнал 822 милиарда долара. През 2013 г. се очаква той да надхвърли един трилион долара.

Успешно се пласират продуктите на първите две емисии от ислямски облигации. Третата емисия изпитва известни затруднения след сътресенията, които имаше емирство Дубай в края на миналата година. Експерти съобщават, че издадените през 2009 г. ислямски облигации са били на стойност 23,3 милиарда долара, докато през 2008 г. те са били едва 14,9 милиарда. Според британската информационна институция общата стойност на издадените ислямските облигации до този момент е над 100 милиарда долара.

Анализаторите информират, че британската столица Лондон е на път да отнеме световното първенство на Манама (Бахрейн) и Куала Лампур (Малайзия) като световен център на ислямското банкиране. Само през последните три месеца там са проведени четири големи конференции в областта на ислямската икономика и банкиране. Последната инициатива, свикана миналия месец, е протекла под надслова: „Световният клуб за ислямско банкиране 2010”.

http://www.orientbg.info / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи